Naar overzicht
Afbeelding
Scan

INNOVATIEPROJECT

Een CT-scan of complexere operaties: ioniserende straling is niet weg te denken uit medische toepassingen. Vooral chronische patiënten worden er tijdens medische beeldvorming regelmatig aan blootgesteld en dat is niet zonder risico. CrossRoads2 ondersteunt daarom de ontwikkeling van DoseGuard, een platform dat nauwkeurig de hoeveelheid straling meet.

Ioniserende straling wordt veel gebruikt bij therapieën zoals kankerbehandelingen en bij medische beeldvorming. Hoewel er ontegensprekelijk grote voordelen zijn, houdt een teveel aan straling ook risico’s in. Om de veiligheid van patiënten te verhogen, verplicht Europa medische instellingen binnenkort om elke medische blootstelling aan straling bij te houden in een elektronisch dossier. Artsen kunnen dan rekening houden met cumulerende effecten. Zo kunnen ze vermijden dat de huid (of andere organen) door de straling overbelast raakt.

Accurate meting

Het bijhouden van de stralingshistoriek van een patiënt vraagt om nauwkeurige meetapparatuur (in-vivo dosimetrie). Die bestaat vandaag niet in de radiologie. Het Nederlandse SmART Scientific Solutions BV en het Vlaamse DoseVue NV werken samen aan een oplossing. Vanuit hun ervaring in medische toepassingen ontwikkelen ze een platform, DoseGuard, waarmee ze op een accurate manier de stralingsblootstelling van patiënten kunnen bepalen. Ze maken daarvoor gebruik van technologieën uit de radiotherapie.

Alarmsignaal

De combinatie van de knowhow van de twee bedrijven zal resulteren in een uniek product. DoseVue ontwikkelt de apparatuur, SmART Scientific Solutions neemt de software voor zijn rekening. Met de subsidie van CrossRoads2 wordt onder andere een demonstratiemodel gebouwd. DoseGuard bestaat uit een module die de effectieve straling van een individuele patiënt berekent en een module die in real time de stralingen monitort. Als artsen een stuk huid overbelasten, treedt er een alarmfunctie in werking, zodat ze meteen kunnen reageren. Zo wordt medische beeldvorming in de toekomst steeds veiliger voor patiënten.

Meer info: www.dosevue.com en www.smartscientificsolutions.com

Subsidiebedrag € 134.775
Provincies
Limburg (NL)
Limburg (BE)
Projectpartners
SMART SCIENTIFIC SOLUTIONS
DoseVue NV

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?