Naar overzicht
Afbeelding
Machine

INNOVATIEPROJECT

Een gemiddelde gemeente telt honderden installaties voor waterbeheer: van grote pompstations tot kleine besturingskasten. Drie bedrijven slaan de handen in elkaar om die systemen te automatiseren: zo worden ze duurzamer en efficiënter en kunnen monteurs makkelijker werken.

Waterbeheerinstallaties evolueerden de jongste jaren van kasten vol draden en schakelaars naar besturingssystemen op basis van software. Dat heeft één groot nadeel: om een systeem goed te laten functioneren, moeten monteurs en beheerders een heleboel gegevens verzamelen en invoeren. De installaties verbruiken veel energie en bij elke storing moeten tientallen metingen opnieuw gebeuren. Daar willen drie partners met de steun van CrossRoads2 komaf mee maken.

Gebruiksvriendelijk

Wastewater, Ireckon en i-Sago ontwikkelen geautomatiseerde installaties die zélf de nodige metingen doen. Met sensoren en ‘slimme’ hard- en software is een besturingssysteem gebruiksklaar zodra het wordt aangekoppeld. Een intuïtieve interface met dialoogsoftware loodst de gebruiker stap voor stap door de procedures. Dat verlicht het takenpakket van beheerders en monteurs, die vaak onder tijdsdruk of in moeilijke omstandigheden – regenweer, rioolputten – aan besturingssystemen werken. De nieuwe, geautomatiseerde installaties zijn makkelijk op te bouwen en te onderhouden.

Concept testen

Het idee voor de slimme besturingssystemen kwam oorspronkelijk van consultancy- en adviesbureau i-Sago. Ondanks interesse van potentiële gebruikers bleef het een tijdje in de kast liggen, tot de CrossRoads2-subsidie het mogelijk maakte om concrete partners te zoeken. Softwarebedrijf Ireckon uit Amsterdam toonde interesse om samen met een partner slimme hardware te ontwikkelen en de software voor de dialooginterface te schrijven. De Antwerpse firma Kanters staat in voor de installatie en het onderhoud van besturingssystemen en test het nieuwe concept bij haar monteurs en klanten. De drie partners ontwikkelen nu eerst een demoproject. Eind 2018 verwachten ze hun eerste opdrachten te kunnen uitvoeren.

Meer info: www.kanters.eu, www.i-sago.nl en www.ireckon.com

Subsidiebedrag € 134.988
Provincies
Antwerpen
Noord-Brabant
Noord-Brabant
Projectpartners
Solem Bedrijven NV
iSago BV
Ireckon Water B.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?