Naar overzicht
Afbeelding
Beijer

INNOVATIEPROJECT

Betrouwbare informatie over files, weersomstandigheden en verkeersongelukken: menig automobilist zal er oren naar hebben. Beijer Automotive en Be-Mobile combineren hun kennis en kunde om slimme waarschuwingssystemen te ontwikkelen.

Het Noord-Brabantse bedrijf Beijer Automotive en het Oost-Vlaamse bedrijf Be-Mobile zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze richten zich op eenzelfde markt – slimme verkeersdatasystemen – maar vonden nog niet eerder een opportuniteit om samen te werken. Tot nu. Dankzij deelname aan CrossRoads2 beschikken de bedrijven over voldoende budget om hun databases met elkaar te integreren en zo nieuwe, innovatieve toepassingen te ontwikkelen. Denk aan applicaties die je in real time waarschuwen voor verkeersongevallen, vertragingen of regen en mist, of die alarm slaan als je achter het stuur in slaap dreigt te vallen.

Twee soorten data

Beijer Automotive ontsluit en interpreteert voertuigdata en -signalen via sensoren in auto’s. Het gaat om informatie zoals snelheid, kilometerstand, motormanagement, afstand tot voorligger en gebruik van rem, verlichting, ruitenwissers en veiligheidsgordel. Ofwel: probe vehicle data. In totaal kan het bedrijf rond de honderdvijftig parameters uitlezen. Be-Mobile doet iets soortgelijks, maar met een ander type data: floating car data. Op basis van mobiele telefooninformatie bepaalt het bedrijf waar en hoe auto’s zich bewegen. Het CrossRoads2-innovatieproject brengt nu beide soorten data samen. En dat schept nieuwe mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld verkeers- en weerwaarschuwingen veel beter en nauwkeuriger maken: waar rijdt het verkeer traag of staat het stil? Waar is een ongeluk gebeurd? Waar nopen de weersomstandigheden tot een aangepaste rijstijl?

Hoe alert is de bestuurder?

Naast het betrouwbaarder maken van bestaande waarschuwingssystemen, zoals de app Flitsmeister, zijn er ook allerlei nieuwe applicaties denkbaar. Beijer Automotive en Be-Mobile werken aan een app die in de gaten houdt hoe alert iemand achter het stuur zit. Wanneer de bestuurder in slaap dreigt te vallen – wat meetbaar is aan de hand van een rare beweging met het stuur – zendt de app onmiddellijk een waarschuwing. Hetzelfde geldt voor bestuurders die met hun gsm in de weer zijn of te veel gedronken hebben: sensoren pikken dat op en koppelen terug naar de bestuurder. Daarnaast zijn er toepassingen denkbaar voor wegbeheerders en tolheffingssystemen. Het CrossRoads2-project moet achterhalen welke applicaties zoal mogelijk én haalbaar zijn.

Meer info: www.beijer.com & www.bemobile.company   

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Noord-Brabant, Oost-Vlaanderen
Projectpartners
Beijer Automotive BV, Be-Mobile Tech NV

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?