Naar overzicht
Afbeelding
Geluidsgolven

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Metatronics BV is een expert op het gebied van het Internet of Things (IoT). Het Noord-Brabantse bedrijf werkt aan een slimme decibelsensor die geluidsoverlast op een energie-efficiënte manier kan signaleren. CrossRoads2 steunt het project met een haalbaarheidsstudie.

Geluidsoverlast is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving. Een te hoge geluidbelasting in de woon- of werkomgeving kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zo wijst onderzoek uit. Maar helaas kunnen bestaande decibelsensoren niet op een efficiënte manier overal en continu geluid meten. Metatronics uit Eindhoven werkt nu aan een decibelsensor die dat wél kan, zonder al te veel stroom te gebruiken bovendien. Het bedrijf maakt daarvoor slim gebruik van het zogenaamde LoRa-netwerk.

Netwerk van apparaten

Het LoRa-netwerk is een veelbelovende nieuwigheid in de wereld van de draadloze communicatie. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Met behulp van deze technologie kunnen objecten en systemen kleine hoeveelheden informatie uitwisselen bij een ultralaag stroomverbruik. LoRa kan zo miljoenen apparaten op een kostenefficiënte manier verbinden met het internet. Voor compacte landen als Nederland en België is deze IoT-oplossing (Internet of Things) heel aantrekkelijk: het netwerk kan eenvoudig de hele regio dekken. Metatronics wil de LoRa-technologie gebruiken voor de ontwikkeling van een nieuw type decibelsensor.

Werken aan ontwerp

De nieuwe decibelsensor moet metingen verrichten op het moment dat een bepaalde geluidsnorm wordt overschreden. De sensor mag maar zeer weinig stroom verbruiken, zodat er energie overblijft om de gemeten waarden terug te koppelen naar de gebruiker. De haalbaarheidsstudie binnen CrossRoads2 richt zich op de mogelijkheid om de sensor met het LoRa-netwerk te verbinden en op het ontwerp van een waterdichte behuizing (de sensor moet buiten kunnen hangen). Samen met het Vlaamse bedrijf MSC Solutions zal Metatronics een ‘intelligente’ software ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is een definitief ontwerp voor de LoRa-decibelsensor. Metatronics overlegt al met enkele Vlaamse partners hoe ze het product straks gezamenlijk in de markt kunnen zetten.

Meer info: www.metatronics.nl

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Noord-Brabant
Projectpartners
Metatronics

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?