‘Oortje’ op maat volgt sportprestaties op

Type project: 
innovatieproject
Subsidiebedrag: 
€ 135.000,-

Sporten is gezond, als je het verstandig doet. Om recreatie- en competitiesporters beter te begeleiden, ontwikkelen twee partners met de steun van CrossRoads2 de Smart Sportbuddy: een piepkleine wearable die de prestaties en gezondheidsparameters van sporters opvolgt.

De Smart Sportbuddy bestaat uit sensoren die verschillende parameters registreren. Het apparaatje meet enerzijds de sportprestaties - de slagfrequentie van een zwemmer, of de afstand die een loper aflegt - en anderzijds fysieke aspecten zoals hartslag en bloeddruk. De sporter krijgt nog tijdens zijn inspanning feedback waarmee hij zijn gedrag kan aanpassen. Hij kan de gegevens ook op langere termijn bijhouden en delen met therapeuten of begeleiders. Het toestel krijgt de vorm van een ‘oortje’ of hoorapparaatje: dat wordt op maat gemaakt en leent zich tot de meeste sporttakken.

Ook voor de zorgsector

Het prototype van de Sportbuddy is bedoeld voor de zwemsport, maar er komen ook oortjes voor hardlopers, schaatsers, wielrenners … De bijhorende algoritmes worden specifiek voor elke sport ontwikkeld. Op langere termijn willen projectpartners Freesense en Layers de technologie ook in de zorgsector inzetten. Een opvolg-oortje kan nuttig zijn voor oudere sporters of mensen die meer risico lopen om te vallen. Het toestelletje kan dan worden uitgebreid met een communicatiefunctie. Draagt een oudere sporter een hoorapparaat, dan kan de Sportbuddy daarin geïntegreerd worden.

Zo klein mogelijk

Het Nederlandse bedrijf Freesense is een allround-ontwikkelaar van draadloze apparaatjes en wearables. Softwarebedrijf Dekimo/Layers uit Leuven is gespecialiseerd in SMD-onderdelen (surface-mounted device) die toelaten om hoogtechnologische apparaatjes kleiner te maken. Beide bedrijven werken op kleine schaal en maken gebruik van de CrossRoads2-subsidies om hun product sneller te ontwikkelen. Zo willen ze inspelen op de groeiende vraag naar data vanuit de sportsector. In het najaar van 2017 zou de eerste versie van het Sportbuddy-oortje klaar moeten zijn.

Meer info: www.freesense-solutions.com en www.dekimo.com

Ontwerp & realisatie: Nilsson