Duurzaam proces maakt polymeren eenvoudig verwerkbaar

Type project: 
innovatieproject
Subsidiebedrag: 
€ 134.887,-

Moeilijk verwerkbare polymeren worden vandaag vaak verdund met schadelijke solventen. Emulco Laboratories ontwikkelde een formulatie en methode om polymeren vloeibaar te maken zonder toevoeging van die stoffen. CrossRoads2 biedt financiële ondersteuning bij de verdere opschaling van de techniek.  

Emulco Laboratories uit Gent is gespecialiseerd in het ontwikkelen en aanmaken van hoogwaardige emulsies, complexe mengsels die bestaan uit twee vloeistoffen die in principe niet mengbaar zijn. In het laboratorium is het bedrijf erin geslaagd om een polymeer met een hoge viscositeit, die het moeilijk te verwerken maakt, te ‘emulgeren’ (op een waterdrager te brengen). Sinds het gebruik van dit polymeer begin jaren dertig was dit nooit eerder gelukt. Deze doorbraak is goed nieuws voor de coating-, auto-, bouw- en cosmetica-industrie, waar het polymeer vaak gebruikt wordt. Vandaag zijn immers zware machines (brekers) of schadelijke solventen nodig om het polymeer bruikbaar te maken.

Inzetbaar voor andere polymeren

Emulco slaagt erin om het polymeer vloeibaar te krijgen door toevoeging van water en niet-schadelijke detergenten. Een grote doorbraak, want het proces is duurzamer en het verbruikt beduidend minder energie. Volgens de Europese Unie is dat de weg die de chemische industrie moet inslaan. Solventen die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid moeten in de toekomst zoveel mogelijk worden vermeden. Bovendien biedt deze ontwikkeling heel wat kansen voor andere systemen met hoge viscositeit. Met dezelfde ontwikkeling kan ook de verwerkbaarheid en het marktpotentieel van die producten verbeterd worden. 

Nederlandse partner

De steun van CrossRoads2 zet Emulco, samen met de Nederlandse partner Feyter Industrial Services, volop in voor de ontwikkeling van de laatste stap vóór commercialisatie. Op laboschaal is het succes van de techniek bewezen, maar voor de opschaling is tijd en een investering in materiaal noodzakelijk. Zo kan Emulco binnenkort grotere hoeveelheden emulsies aanleveren voor industriële testen. Wat CrossRoads2 Emulco nog heeft opgeleverd, is de samenwerking met het Nederlandse Feyter Industrial Services. Dat bedrijf zal technische oplossingen bieden voor een aantal uitdagingen die de opschaling met zich mee zal brengen. Omdat het polymeer erg klevend is, bestaat het risico dat tijdens het proces een klein deel ervan verloren gaat. Feyter Industrial Services zal daarvoor een state of the art inline filterinstallatie ontwerpen die de afvalstroom zal beperken. Beide bedrijven hopen dat de techniek op relatief korte termijn klaar is voor industriële productie op grote schaal.

Meer info: www.emulco.com en www.feyter.com

Ontwerp & realisatie: Nilsson