Infraroodthermometer screent patiënten op spoedgevallen

Type project: 
innovatieproject
Subsidiebedrag: 
€ 134.711,-

Hoe voorkom je dat patiënten met een overdraagbare ziekte andere mensen in de wachtzaal besmetten? Door hun temperatuur te meten voor ze de wachtruimte binnengaan. BeWell Innovations en 2M Engineering willen de inschrijvingskiosken van ziekenhuizen uitbreiden met hoogtechnologische infraroodthermometers en slimme software.   

De dienst spoedgevallen van grote ziekenhuizen zoals het UZ Leuven en het UZ Antwerpen krijgen op piekuren tientallen patiënten tegelijk over de vloer. Mensen die er minder erg aan toe lijken, kunnen vaak niet onmiddellijk geholpen worden. Maar sommige van hen hebben een overdraagbare ziekte opgelopen en kunnen andere patiënten, dokters of verplegers besmetten.  

Koorts meten met infrarood

Verschillende ziekenhuizen roepen nu de hulp in van BeWell Innovations uit Ranst, de producent van elektronische inschrijvingskiosken waar patiënten vitale parameters zoals bloeddruk, gewicht en lengte kunnen laten meten. Ze vroegen het bedrijf om hun WellPoint-kiosken uit te bouwen met technologie die toelaat om ook de lichaamstemperatuur van de patiënt te controleren. Koorts is immers een belangrijke indicator en kan wijzen op een mogelijke overdraagbare infectie.   

BeWell Innovations schakelde 2M Engineering in, een gespecialiseerd bedrijf uit Valkenwaard dat medische en industriële sensoroplossingen op de markt brengt. Samen werken ze aan een hoogtechnologische thermometer die de temperatuur van de patiënt controleert. Dankzij infraroodstralen kan dat van een afstand gebeuren, zodat het toestel niet na elke patiënt ontsmet hoeft te worden. Wanneer de patiënt koorts heeft, wordt een verpleegkundige verwittigd die de zieke naar een aparte wachtzaal brengt.

VS en China te slim af

De thermometer moet voldoen aan strenge eisen. De ontwikkelaars houden zowel rekening met het comfort van de patiënt als met de vereisten rond hygiëne en medisch protocol. Met de subsidie van CrossRoads2 zullen ze hun apparaat aan uitgebreide klinische tests kunnen onderwerpen. BeWell Innovations en 2M Engineering maken zich sterk dat ze dankzij de steun van het Interreg-programma de eerste ‘medische kiosk van de toekomst’ nog voor hun Amerikaanse en Chinese concurrenten op de markt kunnen brengen.  

Meer info: www.bewellinnovations.com en www.2mel.nl

Ontwerp & realisatie: Nilsson