Intelligent slot kan fiets vergrendelen en opladen

Type project: 
innovatieproject
Subsidiebedrag: 
€ 135.000,-

Ze zijn inmiddels alom bekend: de deelfietsen in steden als Antwerpen, Parijs of Barcelona. Met de steun van CrossRoads2 ontwikkelen twee partners een moderne versie: Mobyshare. Een intelligente pen kan de fiets niet alleen herkennen en vast- of losmaken, maar laadt e-bikes ook automatisch op.  

Ton Kooymans is een industrieel designer uit Nederland die het intellectuele eigendom bezit van een pen waarmee je voertuigen kunt vastmaken en opladen. Kooymans werkt samen met Alphatronics, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in toegangssystemen. Samen ontwikkelen ze een intelligent slot waarmee eender welke fiets kan worden verhuurd.

Uniek systeem

Het slot reageert op een pen die een eigen identiteit heeft. Wie een abonnement heeft op Mobyshare kan met zijn smartphone en een pasje een slot openmaken. Wanneer je de pen opnieuw in het slot steekt, herkent dat de identiteit van de pen en wordt het slot vergrendeld. Uniek aan het systeem is dat het ook precies weet hoeveel kilometer er is afgelegd. En gaat het om een elektrische fiets, dan wordt de batterij na het vergrendelen automatisch opgeladen. Het systeem is geheel ‘voertuigonafhankelijk’ en kan ook toegepast worden op bootjes, aanhangwagens, bakfietsen, scooters, enzovoort.

Prototype

De partners bouwden al een eerste prototype waarmee ze aantoonden dat het systeem werkt. Met de steun van CrossRoads2 zullen ze het product nu verder ontwikkelen en testen. In de toekomst zal het slot in grote hoeveelheden te vervaardigen zijn, waardoor de productieprijs heel wat zal dalen. De partners hebben nog tal van plannen, zowel met de verhuur van fietsen als van allerlei andere voertuigen.

Meer info: http://mobyshare.com

Ontwerp & realisatie: Nilsson