Kan nieuwe plaat de stabiliteit van kranen garanderen?

Type project: 
haalbaarheidsstudie
Subsidiebedrag: 
€ 7.800,-

Bouwkranen kunnen maar best stabiel op de werf staan, zodat ze niet omvallen bij onweer of een lichte verzakking. CGK Group onderzoekt of lichtere steunplaten in kunststof technisch en commercieel een alternatief kunnen zijn voor de huidige best beschikbare technieken.

Er zijn twee gangbare oplossingen voor het stabiliseren van een bouwkraan: lichtere kranen worden vastgezet met hout en thermoplastische kunststof terwijl men bij de zwaardere kranen stalen platen onder de voet plaatst. Maar voor kranen tussen de 90 en 200 ton - de middelklasse - bestaat vandaag geen goede methode. Daarom grijpen constructeurs ook in dat geval naar de zware stalen platen, waarvoor speciaal transport nodig is en wat heel wat manuren vergt om de platen te installeren.  

Technologische uitdaging

CGK Group wil die lacune opvullen en een oplossing op de markt brengen voor kranen tussen 90 en 200 ton. De technologische uitdaging bestaat erin om een plaat te ontwikkelen die voldoende sterk is zodat ze niet doorbuigt bij belasting. Anderzijds moet de plaat de druk kunnen opvangen en zo licht mogelijk zijn, zodat er geen nood is aan speciaal transport. Tegelijk moet het nieuwe product ook economisch voordeliger zijn: de transportkosten en de nodige manuren moeten lager liggen.

Baanbrekend werk

Met de subsidie van CrossRoads2 bekijkt CGK Group nu de haalbaarheid van een dergelijke plaat, zowel technisch als economisch. Dat doet het bedrijf samen met het Vlaamse kunststoffencentrum. Heeft de studie een positieve uitkomst, dan wil CGK graag volgend jaar met de eerste producten op de markt komen. Daarvoor slaat het de handen in elkaar met het Nederlandse Bijl Profielen, dat gespecialiseerd is in glasvezelversterkende kunststoffen. Samen hopen de bedrijven baanbrekend werk te kunnen verrichten.

Meer info: www.cgk-online.be en www.bijlprofielen.nl

Ontwerp & realisatie: Nilsson