Maakt een slimme sensor lasers efficiënter?

Type project: 
haalbaarheidsstudie
Subsidiebedrag: 
€ 10.000,-

Lasers zijn gevoelige instrumenten die bij de kleinste verplaatsing niet meer optimaal werken. In een Vlaams-Nederlandse samenwerking zoeken twee bedrijven naar een betaalbare oplossing: een sensor die het probleem aangeeft en de laser opnieuw op zijn plaats brengt.

Het Vlaamse bedrijf Fit Things ontwikkelde een betaalbare machine die dozen op maat snijdt: de Slimbox. Een groot gemak voor allerlei (online) bedrijven die pakjes versturen. Bovendien past deze Slimbox perfect in een kantooromgeving. Maar na verloop van tijd kan de machine afwijkingen vertonen. De gebruikte laser werkt dan minder krachtig of is licht van plaats veranderd. Fit Things bekijkt samen met het Nederlandse MetaQuip of het een sensor kan ontwikkelen die het precieze probleem automatisch kan achterhalen en de laser opnieuw kan kalibreren.

Betaalbaar

Een dergelijke sensor kan bedrijven heel wat tijd en geld besparen. Als een sensor het probleem kan ontdekken en oplossen, hoeft er geen technieker ter plaatse te gaan. Vandaag zijn er al zulke sensors op de markt, die veelal gebruikt worden bij medische apparatuur. Maar de kostprijs kan oplopen tot 100.000 euro. De partners binnen dit project streven dus naar een betaalbare oplossing, die nuttig kan zijn voor heel wat bedrijven en machines.

En haalbaar?

Op dit moment onderzoeken Fit Things en MetaQuip of een dergelijke sensor technologische haalbaar is, wat het potentieel is en hoe groot de markt ervoor is. Voor deze haalbaarheidsstudie krijgen ze de steun van CrossRoads2. Het resultaat van de studie wordt verwacht in het najaar. Als de uitkomst is zoals gehoopt, willen de bedrijven eind 2018 starten met de ontwikkeling van de sensor en een eerste productie opstarten.

Meer info: www.fitthings.be en www.metaquip.nl

Ontwerp & realisatie: Nilsson