Tijd en kosten gespaard met nieuwe reinigingsmachine

Type project: 
innovatieproject
Subsidiebedrag: 
€ 88.889,-

De grafische drukindustrie in de Benelux gaat door een moeilijke periode. Vernieuwing en innovatie zijn daarom erg belangrijk. CrossRoads2 ondersteunt het ECO-Allround-project, waarin twee partners een reinigingsmachine ontwikkelen die zowel tijdswinst als een kostenbesparing kan betekenen voor drukkerijen.

Aurora Productions uit Beerse (Vlaanderen) drukt school- en kantoorbenodigdheden. Voor het reinigen van de walsen in de machines doen ze een beroep op BicarBlast uit Eersel (Nederland). Maar het demonteren, opsturen en reinigen van die walsen neemt heel wat dure productietijd in beslag. Bovendien worden andere delen van de drukmachine (de sleeves) nog met de hand en met agressieve chemicaliën gereinigd. Geen optimale situatie voor de drukkerij. BicarBlast ontwikkelt daarom een machine waarmee de reiniging van de toestellen in huis kan gebeuren.

Biologisch afbreekbaar

Met de machine kunnen drukkerijen niet alleen ter plaatse reinigen, het gebeurt ook veel sneller. Bovendien wordt gezocht naar een milieuvriendelijk alternatief voor de vandaag nog vaak gebruikte chemicaliën. Uiteindelijk wil BicarBlast een biologische afbreekbaar reinigingsmiddel gaan gebruiken. Daarom voert het op dit moment testen uit met verschillende reinigingsmiddelen. Veel ‘groene’ middelen hebben immers het nadeel dat ze niet zo krachtig zijn als chemicaliën, en zijn dus niet bruikbaar.

Naar een prototype

Zodra de zoektocht naar een geschikt reinigingsmiddel is afgerond, kan het bedrijf starten met de bouw van een prototype. Naar verwachting zal dat midden 2018 klaar zijn. Vervolgens zal de machine uitgebreid getest worden bij Aurora. Na de testfase plant BicarBlast opnieuw een periode van aanpassingen en finetuning, om de machine klaar te stomen voor de markt. Tijdens de ontwikkeling van het toestel houdt het bedrijf ook rekening met mogelijke uitbreiding, zodat het ook drukkerijen kan helpen die andere druksystemen gebruiken.

Meer info: www.bicarblast.com en www.aurora-productions.be

Ontwerp & realisatie: Nilsson