De vierde call van CrossRoads2 is afgerond. De bedrijven kunnen aan de slag. Op het event van 29 september 2017 kregen alle stakeholders alvast een stand van zaken voorgeschoteld: hoeveel aanvragen werden tot nu toe gesubsidieerd, in welke sectoren komen de innovaties tot stand en waar zijn de bedrijven gelegen? Daarna getuigden drie deelnemers over hun ervaringen met CrossRoads2.
Sinds de zomer van 2016 kunnen kmo’s en mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) een subsidie aanvragen bij CrossRoads2. Dat project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland richt zich op sterke, innovatieve en technisch haalbare projectideeën. Een belangrijk criterium om een aanvraag goed te keuren, is grensoverschrijdende samenwerking.
126 bedrijven
Tijdens de eerste vier openstellingen, waarvan de laatste sloot op 30 juni 2017, hebben 66 projecten een subsidie gekregen. CrossRoads2 ondersteunt zo 126 bedrijven. Huub Smulders van ERAC, het adviesbureau dat ondersteuning biedt bij de uitvoering van CrossRoads2, lichtte op de stakeholdermeeting de resultaten toe: “In totaal werd voor 9.372.153 euro aan subsidies aangevraagd. Vijftig innovatieprojecten kregen samen 6.243.674 euro; zestien haalbaarheidsstudies ontvingen in totaal 150.200 euro. Het aantal aanvragers en de betrokken bedrijven zijn mooi verdeeld over Vlaanderen en Zuid-Nederland. Wat de verleende subsidies betreft steekt Noord-Brabant er in Nederland bovenuit. In Vlaanderen is er een gelijke verdeling tussen Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen.”
Meerwaarde
Op het stakeholderevent kwamen ook drie ondernemers getuigen over hun project en hun ervaringen met CrossRoads2. Iwan de Waard van ImProvia vertelde over de ATEX-smartbril, Stefaan de Wildeman van B4plastics sprak over de afbreekbare plastics die hij ontwikkelt in het project TriggerPlastics, en Peter Kooijman van Storex had het over de DCS Automatic, een meetsysteem voor de beste fruitkwaliteit. Tijdens een korte presentatie deden ze uit de doeken hoe ze bij CrossRoads2 zijn uitgekomen, wat ze met hun project beogen, wat de respectieve rol is van hun onderneming en het partnerbedrijf, en vooral: wat de meerwaarde is van CrossRoads2.
Achteraf kregen de aanwezigen ruim de kans om vragen te stellen. Ze waren vooral nieuwsgierig hoe de ondernemers het proces ervaren hadden. En hoewel die aangaven dat het proces administratief belastend kan zijn, zijn ze ervan overtuigd dat CrossRoads2 innovatie stimuleert en mogelijk maakt. Bovendien creëert het project voor verschillende bedrijven kansen aan de andere kant van de grens.
Naar aanleiding van het stakeholderevent werden de projecten van call 1 tot en met 3 gebundeld in een brochure. Die kunt u hier bekijken.