Innovatiekansen voor kmo/mkb
in energie & klimaat

CrossRoads2 Sustainable Energy is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland en heeft als doel het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden tussen kmo/mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). De focus ligt daarbij op innovatieprojecten rond duurzame energie, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie die een rechtstreekse impact hebben op de CO2-reductie in de grensregio. Er zijn drie openstellingen:

Call 1: 29 oktober 2020 - 14 december 2020
Call 2: 14 januari 2021 - 11 februari 2021
Call 3: 1 april 2021 - 30 april 2021

Video Url

CrossRoads2 Sustainable Energy steunt grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden met een impact op de CO2-reductie door middel van

Matchmaking

Advies en hulp bij het vinden van een partner in Vlaanderen of Zuid-Nederland.

Follow-up

Valorisatie van de opgedane kennis en proactief meedenken naar vervolgstappen.

Subsidie voor innovatieprojecten

Financiële ondersteuning van grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden met een duidelijke focus op CO2-reductie

Projecten

co-working werkplaats

Slimme werkplek verlaagt voetafdruk van gebouwen

Subsidiebedrag €150.000,00
Flexibele kantoren (coworking spaces), spelen een belangrijke rol bij het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de totale utiliteits- en kantoorsector. Dezelfde faciliteiten (vergaderruimtes, lunchruimtes, printers) worden immers door meer mensen gebruikt, waardoor het materiaal- en energiegebruik veel duurzamer is. Door deze gebouwen ook nog eens slim te verduurzamen kan de impact op de CO2-reductie nog vergroten. En dat weten het Nederlandse Microlab en Vlaamse Officenter Hasselt als geen ander. In hun CR2SE-project bouwen ze aan een modulair Smart Sustainable Building systeem.
pexels-rupskraan

Waterstof zet zware voertuigen in beweging

Subsidiebedrag €141.015,00
In het decarboniseren van de transport- en industriesector kan waterstof een belangrijke rol spelen. Het Nederlandse United Gas International en Vlaamse BSV Harelbeke willen in hun CR2SE-project onderzoeken of zwaar materieel zoals rupskranen en landbouwtrekkers met groene waterstof als energiedrager kunnen werken. Daarmee willen ze de CO2-uitstoot bij grond-, weg- en waterbouwbedrijven reduceren en ze toekomstbestendig maken.
Turbine-pexels

Innovatieve stoomturbine flexibiliseert elektriciteitssysteem

Subsidiebedrag €135.033,78
Eén van de uitdagingen van de energietransitie naar hernieuwbare en koolstofarme energiebronnen in de industrie is de flexibilisering van het beschikbare elektriciteitssysteem. Het Nederlandse bedrijf Heat Power en de Vlaamse partner ACE zullen samen een innovatief stoomturbinesysteem ontwikkelen waarmee naar behoefte, duurzame elektriciteit kan worden opgewekt. Zo flexibiliseren ze niet alleen het interne elektriciteitsnet maar brengen ze ook de energietransitie naar warmte-intensieve kmo’s en mkb’ers.
Foto Van Hees Infra Techniek

Energiebehoefte vakantieparken herbekeken

Subsidiebedrag €149.374,50
De transitie naar duurzame energie brengt een elektrificatie van heel wat producten en voorzieningen met zich mee, denk maar elektrische wagens. Voor beheerders van vakantieparken zorgt die omschakeling voor nieuwe uitdagingen. De beheerskosten van het elektriciteitsnetwerk stijgen en het risico op overbelasting wordt reëel. Met nieuwe rekenmodellen en slimme softwareoplossingen willen het Nederlandse Van Hees Infra Techniek BV en het Vlaamse BePowered BV de infrastructuur slim afstemmen op de nieuwe energiebehoeften.
Teeltclip-BATO

Biodegradeerbare teeltclips houden tomaten in gareel

Subsidiebedrag €117.889,87
Het Nederlandse BATO Plastics BV en Vlaamse B4Plastics slaan de handen in elkaar om CO2-arme bioplastics toegankelijker te maken in de glastuinbouw. De twee partners willen een biologisch afbreekbare teeltclip ontwikkelen die op het vlak van prijs en functionaliteit kan concurreren met de huidige clips van niet-degradeerbare conventionele plastics. Dat levert een aanzienlijk lagere belasting voor het milieu op.
Zonnespiegels-Azteq

Modulaire container slaat zonnewarmte op

Subsidiebedrag €123.922,50
De vraag naar warmte vanuit de industriewereld is enorm. Een wezenlijke component van de energietransitie zal het verduurzamen van die (groeiende) behoefte zijn. Het Vlaamse Azteq legt zijn kennis in warmtegeneratie door geconcentreerde zonnestraling samen met de knowhow van het Nederlandse Meeberg ISO Tanks in slimme modulaire opslagcontainers om tot een duurzame intelligente warmtebron te komen.
Destilleerderij

Duurzaam gin destilleren

Subsidiebedrag €132.888,84
Alcoholische dranken zoals gin en vodka zijn destillaten waarbij zuivere alcohol wordt geproduceerd. Het traditionele productieproces slurpt echter veel energie op. Merlin Innovation, PureBlue Water en Antwerp Gin Company willen daar verandering in brengen. Met innovatieve technieken zullen de drie partners in hun CR2SE-project een duurzaam productieproces voor (graan)alcohol en non-alcoholische destillaten ontwikkelen.

Laatste nieuwsberichten

Geplaatst op 23-03-2021

Derde oproep CrossRoads2 Sustainable Energy opent op 1 april

Op donderdag 1 april opent de derde en laatste oproep van CrossRoads2 Sustainable Energy. Dat is meteen ook de laatste openstelling die er zal zijn. Kmo’s en mkb’ers die graag nog een grensoverschrijdend innovatieproject willen indienen, kunnen dat doen tot en met vrijdag 30 april.
Geplaatst op 23-03-2021

Zestig ondernemers ontmoetten elkaar op 2e matchmakingevent

Op donderdag 18 maart vond het tweede online webinar en matchmakingevent van CrossRoads2 Sustainable Energy plaats, in samenwerking met het ConnectSME-project. Een zestigtal ondernemers uit Vlaanderen en Nederland gingen met elkaar in gesprek op het netwerkplatform van Flux50.
Geplaatst op 24-02-2021

Webinar & Matchmaking op 18 maart

De partners van CrossRoads2 Sustainable Energy en ConnectSME organiseren op donderdag 18 maart een online matchmaking en webinar. Wil jij je netwerk vergroten, kennis en expertise uitwisselen en grensoverschrijdend samenwerken met bedrijven en proeftuinen? En ben je nog op zoek naar de perfecte match om een CO2-besparende innovatie te ontwikkelen? Schrijf je dan snel in!
Geplaatst op 24-02-2021

Innovatieve kmo’s en mkb’ers gezocht voor ConnectSME

Het Interregproject ConnectSME is op zoek naar beloftevolle innovaties om de klimaatdoelstellingen in de grensregio Vlaanderen-Nederland te behalen. Het project connecteert kmo’s en mkb’ers met zes proeftuinen die sterk inzetten op duurzame ontwikkeling. Door drempels voor grensoverschrijdende samenwerking weg te nemen, wil ConnectSME de marktintroductiekansen van innovatieve technologieën in de grensregio verbeteren en CO2-reducties maximaliseren.

Getuigenissen

 
Jan Spaas
Pieter De Wilde
Marleen Vrij