waterdruppels

Lokale waterzuivering voor festivals en campings

Subsidiebedrag €135.000
INNOVATIEPROJECT

Vaak staan we er niet bij stil, maar de zomerse festivals, camping- en hotelbezoeken veroorzaken seizoensgebonden piekbelastingen in het lokale waternet. In de huidige situatie schieten persleidingen vaak te hulp en ze transporteren het afvalwater onder hoge druk naar de waterzuiveringsinstallaties. Deze werkwijze kost echter veel energie en betekent mogelijks verlies aan bruikbaar gezuiverd water. Een alternatieve oplossing is nodig en daarom steken het Nederlandse PureBlue Water en het Vlaamse Avecom de koppen bij elkaar om een decentrale proefopstelling te ontwikkelen en te testen op Camping Olmenveld.
Hout

Cross-over garagedeuren

Subsidiebedrag €135.000
INNOVATIEPROJECT

Typische sectionaal en openslaande garagedeuren worden vervaardigd uit aluminium of staal. De consument hecht echter steeds hogere waarde aan factoren als design, kwaliteit en esthetische waarde in combinatie met isolatie en duurzaamheid. Hoewel de raamkozijnen nog vaak in aluminium worden uitgevoerd, vraagt de klant steeds vaker naar cross-over poorten met aluminium kozijnen en houten panelen die zowel design, isolatie en kwaliteit combineren. Deze cross-over is voor de producten echter geen evidentie en daarom gaan het Nederlandse Different Doors en het Vlaamse Ateliers Doumen Kinrooi (ADK) samen op zoek naar een oplossing.
app

Loyaliteitsprogramma Centrum Ronde van Vlaanderen

Subsidiebedrag €10.000
HAALBAARHEIDSSTUDIE

Het centrum Ronde van Vlaanderen maakt zich sterk om de uitvalsbasis te zijn van iedereen die de Ronde en de regio de Vlaamse Ardennen actief wil beleven. Voor zijn deur starten de drie fietsroutes. Deze nemen de wielerliefhebber mee langsheen de mooiste en legendarische plaatsen van de Ronde. Deze routes zijn in 2018 voorzien van geautomatiseerde audio-content. De mogelijkheden van deze geautomatiseerde audioroutes zijn begin 2018, mede dankzij steun van CrossRoads2, succesvol onderzocht in een haalbaarheidsstudie.
Biosensoren

Biosensoren voor industriële toepassingen

Subsidiebedrag €134.866
INNOVATIEPROJECT

FOx Biosystems is een recente spin-off van de Katholieke Universiteit van Leuven. De FOx technologie is een combinatie van optische vezels en een surface plasmon resonance (SPR) gebaseerde biosensor technologie. SPR biosensoren zijn momenteel de meest aangewende en meest succesvolle biosensoren op de markt. FOx heeft op basis van deze technologieën een detectietoestel ontwikkeld voor wetenschappelijke doeleinden. Binnen dit CrossRoads2 project werkt FOx Biosystems samen met het Nederlandse Unitron Group om een prototype toestel kunnen bouwen dat voldoet aan de verwachtingen en omgeving van professionele gebruikers.
mat

Slimme mat voorkomt vallen bij ouderen

Subsidiebedrag €10.000
HAALBAARHEIDSSTUDIE

Vallen is een groot maatschappelijk probleem. Naast de hoge gezondheidskosten die het met zich meebrengt, zorgt het er ook voor dat de werklast in de zorgsector toeneemt. Vooral voor ouderen heeft het verschillende gevolgen: ernstig letsels, botbreuken, hoofdletsel of zelfs overlijden. Daarnaast resulteert ongeveer 20% van de valongelukken tot het zoeken van medische hulp. Het Vlaamse Creative Therapy heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een ‘slimme’ mat, de Matti, die als valpreventie tool zou kunnen worden ingezet.  Kinetic Analysis uit Nederland onderzoekt de technische en commerciële mogelijkheden van de Matti als valpreventietool.
skater

Trainingsapp voor skaters

Subsidiebedrag €10.000
HAALBAARHEIDSSTUDIE

Urban Sports, waaronder skateboarden zijn booming. Gemiddeld zijn er per jaar 55.000 bezoekers in de Noord-Brabantse skateparken, en nemen er 40.000 mensen per jaar deel aan kinderfeestjes en workshops in de Urban Sports. Het is dan ook niet voor niets dat skateboarden, en andere urban sporten zoals 3x3 basketbal en BMX-freestyle hun entree zullen maken op de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Om de professionele skaters te ondersteuning, wil het Eindhovense Urban Sports Performance Centre (USPC) de haalbaarheid onderzoeken van een te ontwikkelen trainingsapp.
Paard

Stamcellen tegen osteoporose bij paarden

Subsidiebedrag €130.641
INNOVATIEPROJECT

Het Belgische bedrijf Global Stem cell Technology NV slaagde in een vorig CrossRoads2 project erin om paarden te verlossen van artrose door hen gezonde stamcellen in te spuiten. Samen met de Nederlandse dierenartsenpraktijk Dr. Suls zijn de stamcellen en de procedure op punt gesteld. Dit resulteerde in de eerste goedgekeurde stamcel therapie voor paarden met gewrichtsartrose. In dit project gaan beide bedrijven de ontwikkelde therapie verder ontwikkelen voor de behandeling van niet-infectieuze knieontstekingen bij paarden.
uitsnijdingen

Automatisatie prijsberekening en orderbegeleiding

Subsidiebedrag €7500
HAALBAARHEIDSSTUDIE

Het Vlaamse Cuthings staat in voor het kwalitatief verwerken van allerhande plaatmateriaal en materiaal op rol en heeft momenteel een sterk lokale gerichtheid. De productie blijft voor een groot deel beperkt tot toepassingen binnen de grafische en creatieve sectoren. Om ook aan grotere internationale bedrijven met industriële toepassingen te gaan leveren, is een verdere automatisering van de dienstverlening van Cuthings noodzakelijk.
3D printer

3D-printen in life sciences

Subsidiebedrag €9460
HAALBAARHEIDSSTUDIE

Tenco DDM is een onderneming die zich bezighoudt met het ontwerpen en produceren van prototypes door middel van 3D printen, frezen en vacuümvormen. Daarnaast ligt er een belangrijke focus op het opschalen naar de seriematige productie van kunststof onderdelen (additive manufacturing). Ook beschikt Tenco DDM over uitgebreide kennis van nabewerkingstechnieken om de toepassing van kunststof onderdelen uit te breiden. In dit licht, heeft Tenco DDM ruime ervaring in het spuiten, dompelen en flowen met coating, zowel voor thermische als UV-afhankelijke coatingsystemen. Hierdoor kan Tenco DDM de bestaande expertise en infrastructuur flexibel en direct inzetten voor initiërend industrieel onderzoek, maar ook voor de realisatie van een ‘demonstrator’.
Dobbelstenen

Digitaal dobbelen

Subsidiebedrag €10.000
HAALBAARHEIDSSTUDIE

Bord- en casinospellen winnen alsmaar aan populariteit en er worden allerhande interactieve en online-componenten aan toegevoegd. Naast allerlei apps en augmented reality applicaties die moeten bijdragen aan de spelbeleving, blijft de fysieke beleving van een bord- of gokspel extreem belangrijk voor de eindgebruiker. Een van de meest gebruikte spelmechanismen voor het introduceren van een geluksfactor met een grote tactiele beleving, is het dobbelen. Om de integratie van een fysiek dobbelspel naar een online omgeving mogelijk te maken, onderzoekt het Vlaamse Arranged BV. samen met TNO of scanning technologie uit de medische sector hiervoor ingezet kan worden.
Hoofdpijn

Innovatieve app ‘verlicht’ chronische hoofdpijn

Subsidiebedrag €135.000
INNOVATIEPROJECT

Chronische hoofdpijn is een aandoening die zowel onder jongeren als onder volwassenen veel voorkomt. De aandoening kan een ontwrichtend effect hebben op het werkzame en privéleven van patiënten. Vandaag de dag bestaat de standaardbehandeling van chronische hoofdpijn uit het toedienen van medicatie. Daarvan is echter bekend dat het zware bijwerkingen kan geven zoals misselijkheid en overgeven. Neurostimulatie als behandeling kan de levenskwaliteit van patiënten significant verbeteren omdat van deze therapie is aangetoond dat het een preventieve werking kan hebben zonder bijwerkingen. Met het project “VERLICHT” willen het Nederlandse Salvia en het Vlaamse Appwise hun krachten bundelen en de gebruikersinteractie ontwikkelen voor een nieuwe therapie voor mensen met chronische hoofdpijn.
Deelfietsen

Deelfietsen herbekeken

Subsidiebedrag €135.000
INNOVATIEPROJECT

Vanwege de actuele klimaats- en mobiliteitsproblematiek, wordt het bezit van een vervoersmiddel steeds minder gewenst. Zeker in grote steden kijkt men steeds vaker naar deur-tot-deur mobiliteit, waarbij niet het bezit maar wel het flexibel gebruik maken van mobiliteitsoplossingen belangrijk is.  Deelfietsen nemen een essentiële rol in de deur-tot-deur mobiliteit. De laatste jaren is er dan ook een wildgroei aan deelfietssystemen en dringen de eerste vervangingen van deze systemen zich reeds aan. Het Vlaamse Locaventure heeft het Nederlandse KooymansBeheer benaderd om samen de Europese markt van mobility-sharing te gaan bewerken.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?