Naar overzicht
Afbeelding
Doktersjas

HAALBAARHEIDSSTUDIE

De verspreiding van bacteriën tegengaan is één van de topprioriteiten van ziekenhuizen. Handen wassen, een mondmaskertje, maar ook propere kledij dragen zijn voorbeelden van hoe bacteriën geen kans krijgen om zich te verspreiden. Alleen zit de huidige zorgkledij niet erg comfortabel en moet het chemisch behandeld worden om het bacterievrij te houden. Het Eindhovense Flanagan Cleaning zoekt, met steun van CrossRoads2, een duurzamer alternatief voor het stugge zorgtextiel.

De meeste kledij voor ziekenhuispersoneel is gemaakt uit katoen of een combinatie van katoen en polyester. Twee vezels die niet echt duurzaam en erg arbeidsintensief zijn. Bovendien moet de kledij behandeld worden met chemische producten om alle bacteriën te doden. Nochtans bestaan er natuurlijke vezels waaruit even kwalitatief, zo niet kwalitatiever, textiel vervaardigd kan worden. Bamboe en hennep blijken ideale substituten voor de katoenvezel. Flanagan Cleaning gaat in een CrossRoads2-haalbaarheidsstudie op zoek naar een nieuw samengestelde vezel uit bamboe en hennep.

Antibacterieel, antitranspirant en antiallergisch

Het is geen toeval dat Flanagan Cleaning voor de bamboe- en hennepvezels kiest. Ze zijn beide van nature antibacterieel omdat ze de groei van stafylokokken tegengaan. Dat zorgt ervoor dat de kleding niet aan zeer hoge temperaturen gewassen moet worden. En dat bespaart heel wat water en energie. Hennepstofjes zijn bovendien ook antitranspirant, iets wat van de huidige werktenues niet gezegd kan worden. En omdat hennep en bamboe ook allebei antiallergisch en zacht zijn, zal het zorgpersoneel minder last hebben van een geïrriteerde huid.

Technisch haalbaar

De eerste stap in het haalbaarheidsonderzoek bestaat uit een aantal testen die door het Vlaamse  onderzoekscentrum Centexbel worden uitgevoerd. Zij onderzoeken de technische mogelijkheden om de vezels te combineren tot een garen: wat is de ideale verhouding tussen hennep en bamboe? Hoe krachtig is het garen? Om het garen ook effectief te weven tot beddengoed, uniformen, etc. doet Flanagan Cleaning een beroep op het Limburgse Bamboo Belgium. Flanagan mikt hiermee in de eerste plaats op textiel voor de gezondheidszorg, maar dit kan op termijn uitgebreid worden naar sporttextiel, want ook daar is er heel wat marktpotentieel.     

Meer info: www.flanagancleaning.nl

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Noord-Brabant
Projectpartners
Flanagan Cleaning

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?