Naar overzicht
Afbeelding
Dobbelstenen

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Bord- en casinospellen winnen alsmaar aan populariteit en er worden allerhande interactieve en online-componenten aan toegevoegd. Naast allerlei apps en augmented reality applicaties die moeten bijdragen aan de spelbeleving, blijft de fysieke beleving van een bord- of gokspel extreem belangrijk voor de eindgebruiker. Een van de meest gebruikte spelmechanismen voor het introduceren van een geluksfactor met een grote tactiele beleving, is het dobbelen. Om de integratie van een fysiek dobbelspel naar een online omgeving mogelijk te maken, onderzoekt het Vlaamse Arranged BV. samen met TNO of scanning technologie uit de medische sector hiervoor ingezet kan worden.

Groot potentieel

Ravensburger uit Duitsland, Asmodée Editions uit Frankrijk en Goliath en 999 Games uit Nederland, zijn grote spelers binnen de markt van de bordspelen uit de buurlanden. Deze zijn goed voor een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer €800 miljoen. Carta Mundi in België is wereldwijd één van de grootste toeleveranciers in de bordspellensector, waaronder bijvoorbeeld Hasbro (met o.a. Monopoly), goed is voor een jaaromzet van ongeveer €400 miljoen. Daarnaast wordt de omzet uit gokbedrijven uit de Benelux geschat op €700 miljoen per jaar. De integratie van online of digitale spelelementen in bestaande en nieuwe spellen is reeds enkele jaren aan de gang, maar biedt nog vele mogelijkheden. Voor de integratie van een dobbelspel bestaat er voorlopig geen alternatief.

Medische sector

TNO heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van licht gevoelige beeldsensoren, ook wel bekend als ‘imagers’. Deze vinden toepassing in medische Röntgen detectoren, vingerafdruk scanners en nabij-infrarode camera’s. Een imager bestaat uit een aantal elementen; een substraat, een dunne-film transistor backplane, een photodiode frontplane, en een beschermende toplaag. Daarnaast moeten de chips en hardware/software aangesloten worden voor het aansturen en uitlezen van de ‘imager’. Alle fabricage technologieën die gebruikt worden zijn flat-panel display compatibel, dat wil zeggen dat de fabricage processen toegepast kunnen worden in de huidige LCD en AMOLED beeldscherm industrie en bewezen opschaalbaar te zijn voor massaproductie.

Valsspelen

Arranged BV. wil onderzoeken of het mogelijk is om op basis van de imagers technologie een real-time digitale scanner te ontwikkelen die de uitkomst van een dobbelsteenworp omzet in digitale gegevens.De voornaamste vraagstukken zijn gerelateerd aan de uitleessnelheid van de scanner en de mogelijkheden om dobbelsteenworpen te gaan traceren. Zo moet het bijvoorbeeld voor online goksystemen mogelijk zijn om valsspelers te detecteren door afwijkende valpatronen te detecteren. Indien de haalbaarheid succesvol wordt aangetoond, zal Arranged op zoek gaan naar partners om deze technologie verder te ontwikkelen en vermarkten.Meer info: www.dice-scanner.com        

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Limburg (BE)
Projectpartners
Arranged BVBA

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?