HAALBAARHEIDSSTUDIE
Stamcellen worden steeds vaker ingezet om ziektes te bestrijden. Ze kunnen uit vet, bloed of beenmerg gehaald worden en elders in het lichaam getransplanteerd worden om beschadigd weefsel te herstellen. Alleen is het geen sinecure om stamcellen te isoleren. Momenteel gebruikt Neuroplast een centrifugatietechniek waarbij (te) veel stamcellen verloren gaan. Met steun van CrossRoads2 wil het Limburgse bedrijf een alternatieve filtermethode ontwikkelen die het isolatieproces eenvoudiger, doeltreffender en goedkoper maakt.
Het Nederlands Limburgse bedrijf Neuroplast maakt stamcelproducten voor de behandeling van degeneratieve ziekten als ALS, traumatische dwarslaesie en Parkinson. De stamcellen halen ze uit beenmerg dat van de patiënt zelf afkomstig is. Om de cellen te isoleren wordt het beenmerg aan extreem hoge snelheid gecentrifugeerd. Doordat elk celtype een ander gewicht heeft, ontstaan er cellaagjes met in het midden de witte bloedcellen: de stamcellen en lymfocyten. Het probleem bij deze methode is echter dat veel cellen kapot gaan tijdens het proces en de overlevende cellen zijn vaak erg gestrest, wat ze ook niet erg geschikt maakt voor behandeling.
Alternatieve filtering
In een haalbaarheidsstudie, gesubsidieerd door CrossRoads2, gaat Neuroplast op zoek naar een efficiëntere filtermethode in samenwerking met het Vlaamse Antleron. Dit Leuvense R&D-bedrijf is gespecialiseerd in procesvragen rond levend materiaal. De eerste resultaten tonen aan dat filteren op celgrootte momenteel nog niet mogelijk is, maar centrifugeren aan een lagere snelheid zou wel een beter resultaat opleveren. De nieuwe centrifugatietechniek, waarbij het reservoir langzamer ronddraait, zorgt ervoor dat de cellen zich in een natuurlijk verloop positioneren.
3D-geprinte opstelling
Om de prijs van de techniek te drukken, wil Neuroplast ook nagaan of de centrifugeopstellingen 3D-geprint kunnen worden. Er zijn reeds enkele testprints gebeurd, maar omdat 3D-printing momenteel nog niet toelaat om heel vlakke stukken te printen, blijven er nog veel cellen aan de wand kleven tijdens het centrifugeren. Neuroplast onderzoekt nu verder met Antleron of 3D-printing een haalbare piste is.