Naar overzicht
Afbeelding
onkruid

INNOVATIEPROJECT

Gemeentes besteden heel wat geld en tijd aan onkruidbestrijding. Maar de manier waarop ze te werk gaan is niet altijd effectief of duurzaam. Daar willen Imants en Octinion verandering in brengen. Ze werken samen aan een innovatieve reinigingstechniek op basis van ‘superverhitte’ stoom onder lage druk.

Onkruid, ongewenste zaden, sporen en ziektekiemen ontsieren de openbare ruimte. Gemeentes en sportclubs investeren dan ook enorm in onkruidbestrijding. Chemische middelen zijn steeds minder acceptabel, maar ook de mechanische en fysische alternatieven hebben nadelen. Vaak zijn ze niet effectief genoeg en duur. Ook kunstgras biedt geen soelaas; het is een broeihaard voor allerlei ziektekiemen. Het Nederlandse bedrijf Imants en het Vlaamse Octinion zien heil in een innovatieve reinigingsmethode op basis van ‘superverhitte’ stoom.  

Baanbrekend concept

Er zijn aanwijzingen in de literatuur dat stoom effectief kan worden ingezet voor onkruidverdelging. Er bestaan al reinigingsmachines op basis van heet water, maar het concept van Imants en Octinion gaat verder. De machine reinigt niet met stoom die net boven het kookpunt ligt, maar met stoom van 180 graden. Dat maakt ze veel effectiever. Bovendien wordt de machine zo ontwikkeld dat de druk in het stoomvat onder 1 bar blijft. Wie met de reiniger werkt, hoeft daarom geen speciale veiligheidsmaatregelen te nemen. Die eigenschappen maken de reinigingsmachine uniek en baanbrekend.

Milieuvriendelijk

Met de steun van CrossRoads2 bouwen de partners een prototype. Ze verwachten dat hun reinigingsmachine snel zal doorbreken op de markt. De reiniger is immers financieel interessanter dan de stoom- of heetwaterreinigers die nu beschikbaar zijn. Bovendien is het een milieuvriendelijker alternatief. Zo leveren de bedrijven ook een bijdrage op het gebied van duurzaamheid.

Meer info:  www.imants.com en www.octinion.com

Subsidiebedrag € 134.990
Provincies
Noord-Brabant
Vlaams-Brabant
Projectpartners
Octinion bvba
Imants B.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?