Naar overzicht
Afbeelding
Pijnpunt

INNOVATIEPROJECT

Chronische pijn kan de levenskwaliteit danig aantasten. Pijnstillers en operaties brengen vaak maar even soelaas. Optimedic en GBO Design ontwikkelen nu een modulatiemethode: die prikkelt het zenuwstelsel en spoort het lichaam aan om zich te herstellen.

Pijn kan allerlei oorzaken hebben: een kwetsuur, een ontsteking … Via het zenuwstelsel bereiken pijnprikkels de hersenen, waarna het lichaam zichzelf probeert te herstellen. Maar als een klacht na drie tot zes weken niet verdwenen is, veranderen de pijnprikkels van aard, waardoor het lichaam niet meer ingrijpt. Na maximaal drie maanden krijgt een pijnklacht zo een chronisch karakter.

Zenuwstelsel om de tuin leiden

Om chronische pijn tegen te gaan, ontwikkelen Optimedic en GBO Design een gloednieuwe modulatiemethode. Via de huid worden minimale elektrische prikkels toegediend die de signalen van het zenuwstelsel imiteren. Door de reacties in het zenuwstelsel te meten, wordt duidelijk welk deel aan een chronische klacht gelinkt is. Vervolgens worden de prikkels zo aangepast dat het zenuwstelsel de klacht weer als ‘nieuw’ gaat registreren. Het lichaam probeert zichzelf te herstellen en de pijn neemt af. De reactie van het zenuwstelsel wordt tijdens de hele behandeling gemeten. De signalen worden daaraan aangepast zodat de kans op therapiegewenning miniem is. Alle gegevens worden verzameld in ‘big data’-processen: dat moet toelaten om het behandelproces te automatiseren en een gebruiksvriendelijk en betaalbaar toestel te ontwikkelen.

Alternatief voor pijnstillers

Het technische ontwerp van de nieuwe methode is van de hand van Optimedic. Partner GBO Design is gespecialiseerd in het vormgeven van apparatuur en werkt aan een gebruiksvriendelijke interface. De subsidie van Crossroads2 laat de projectpartners toe om sneller dan voorzien een stap vooruit te zetten: eind 2017 zou het eerste prototype klaar moeten zijn, zodat het apparaat in 2018 in productie kan. Het project wekte al de interesse van een Amerikaanse partner: die wil het toestel gebruiken om de overconsumptie van zware pijnstillers in de VS tegen te gaan.

Meer info: www.optimedic.nl en www.gbo.eu

Subsidiebedrag € 133.087
Provincies
Noord-Brabant
Antwerpen
West-Vlaanderen
Projectpartners
Optimedic BV
GBO BVBA
Chris Sesier

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?