Naar overzicht
Afbeelding
Johan Musseeuw

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Bestaande fietsapplicaties zijn hoofdzakelijk gericht op de prestaties van de fietser en niet op de beleving van de wielerliefhebber. Daar brengt het Centrum Ronde van Vlaanderen weldra verandering in. Samen met het Nederlandse La Permanence onderzoekt het Centrum de technische haalbaarheid van een podcast ride.

De jonge onderneming La Permanence ontwikkelde reeds verschillende interactieve wielergidsen binnen Nederland en daarbuiten. Door een audiogids te koppelen met geolokalisatie, kan de wielrenner realtime informatie krijgen over de plaatsen die hij bezoekt of befietst. En dat klinkt het Centrum voor de Ronde van Vlaanderen als muziek in de oren. Het Centrum zocht al langer een manier om zijn bezoekers nog actiever te betrekken in de wielerwereld. En hoe veel levendiger kan het dan de bezoeker de verhalen te laten ontdekken op de fiets?  

Automatische audiofragmenten

De technische uitdaging hierbij is om het audiofragment precies op het juiste moment te laten afspelen. Het is niet de bedoeling dat de fietser op een knopje duwt telkens hij een hotspot passeert. Via geolokalisatie moet de app de plaats herkennen en het bijhorende fragment automatisch afspelen. Om die technologie uit te werken, voerde het Centrum een CrossRoads2-haalbaarheidsstudie uit, in samenwerking met La Permanence.

Op vrijdag 21 september 2018 konden de eerste wielerfanaten de interactieve fietsroute uittesten, met begin- en eindpunt aan het Centrum Ronde van Vlaanderen zelf, in Oudenaarde. En het resultaat werd gesmaakt! Niet alleen weerklonken precies op tijd de stemmen van Johan Museeuw en José de Cauwer in de fietsersoren, ook de wielercafés op de route werden druk bezocht.

Win-win

De app doet namelijk meer dan enkel uitleg geven bij historische of legendarische passages. Ze geeft ook cyclespots aan, waar je punten (premies) kunt winnen als je er iets consumeert of als je je gewoon incheckt. Als gebruiker kan je via de app (LaP.cc) ook wielerspots aangeven die aan het traject toegevoegd kunnen worden. Zowel de handelaars als de consumenten hebben er baat bij.

Bovendien biedt de app heel wat nuttige informatie aan haar partners. Zo verzamelt Kwaremont gegevens over haar klanten: Wat is hun gemiddelde leeftijd? Welke nationaliteit drinkt het meeste Kwaremont-bier? Bestellen meer mannen dan vrouwen het bier? Ook het Centrum haalt hier voordeel uit. Via de opgespaarde premies, krijgt de fietser korting in de RondeShop of kan hij goedkoper een bezoekje aan het museum brengen.  

 

Meer informatie: https://www.lap.cc/ en http://crvv.be/ 

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Oost-Vlaanderen
Projectpartners
Centrum Ronde van Vlaanderen

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?