Naar overzicht
Afbeelding
Toestel

INNOVATIEPROJECT

Het werk van onderhoudstechniekers een stuk eenvoudiger maken: daar tekent het project Augmented Support voor. Via augmented reality kijken experts van een afstand mee met vaklui op het terrein. Viu More uit Merelbeke en PIA uit Tholen slaan dankzij CrossRoads2 de handen in elkaar voor een nuttig laagje realiteit.

Het onderhoud van installaties is voor tal van technische producenten een tijdrovend en inefficiënt karwei. Techniekers zien zich geconfronteerd met afgelegen ruimtes, complexe technische plannen en zeer specifieke machines. Bovendien moet zo’n vakman het vaak alleen bolwerken, met slechts hulp van het hoofdkantoor via telefoon of videoverbinding. Om die werksituatie een stuk efficiënter te maken, voegen de Vlaamse softwaredeveloper Viu More en het Zeeuwse automatiseringsbedrijf PIA (Pro Industrial Automation) een extra laagje realiteit toe. 

Door de ogen van de technieker

Binnen de Belgisch-Nederlandse samenwerking rijpt een softwareproduct dat zich baseert op augmented reality (AR) of toegevoegde realiteit. Door zijn blikveld in beeld te brengen met een tablet, smartphone of slimme bril geeft de technieker de supportdienst van zijn bedrijf inkijk in de onderhoudsklus. Via de technologie van Augmented Support wordt die ervaring interactief. De expert kan op zijn beeldscherm objecten aanduiden met gekleurde lijnen of pijlen, die meteen zichtbaar zijn voor de technieker. Of de expert laat zijn handen verschijnen om een handeling te demonstreren, brengt het juiste wisselstuk voor de lens in beeld of voegt een grafiek toe aan het blikveld van de technieker.

Nood aan verbinding

De technologie van Augmented Support heeft één voorwaarde: een snelle, veilige dataverbinding, waar bedrijf en technieker toegang toe hebben. In PIA heeft Viu More een partner gevonden die sterk focust op innovatieve toepassingen voor connectiviteit. Samen willen de partners Augmented Support minder afhankelijk maken van het mobiele datanetwerk en ook op afgelegen plaatsen (technische ruimtes, kelders …) een bruikbare verbinding realiseren. Daar zal veel veldwerk aan te pas komen, onder meer in bedrijfskelders, natuurgebieden en zelfs op zee.

Meer info: www.augmentedsupport.solutions en www.pia-automation.com

Subsidiebedrag € 94.901
Provincies
Oost-Vlaanderen
Zeeland
Projectpartners
Viu More NV
Pia Support B.V

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?