Naar overzicht
Afbeelding
kleuren

INNOVATIEPROJECT

De vraag naar duurzaam geproduceerde textielstoffen is sterk groeiende. Consumenten zijn steeds kritischer, milieubewuster en zijn zeer geïnteresseerd in volledig duurzame kleding en textiel. Om te voldoen aan de vraag van de consument, is het noodzakelijk dat niet alleen het textiel ecologisch geproduceerd is, maar ook dat de verf en de verving ecologisch zijn. In dit project gaat het Nederlandse Rubia 100% Natural Colours  samen met het Vlaamse Van Riel Textile Refiners industriële verfprocessen ontwikkelen die kunnen concurreren met de verfprocessen van synthetische verf.

Lichtechtheid

Een van de belangrijkste parameters hierin is het behalen van een hoge kleurkwaliteit. De kwaliteit van kleur op textiel wordt voornamelijk bepaald door de lichtechtheid. Voor de lichtechtheid wordt gekeken naar de mate waarin de kleur verandert door de invloed van licht. Kleur wordt immers aangetast door UV-straling in combinatie met vocht en warmte. Het blijkt in de praktijk nog moeilijk om de hoge echtheden te verkrijgen met natuurlijke kleurstoffen. In tegenstelling tot innovaties in het verven met synthetische kleurstoffen is de ontwikkeling van het verven met natuurlijke verfstoffen de laatste decennia nagenoeg stil blijven staan.

Industriële verfmethode

Voor een succesvolle marktintroductie van natuurlijke textielkleurstoffen is enkel een aanbod van kwalitatief hoogwaardig kleurstofpreparaat niet voldoende.  De mogelijkheid tot ook het aanbrengen van verf op een industriële schaal op textiel echter wel. Om op industriële schaal toepasbaar te zijn, eist men een éénstaps proces waarbij de verftijd beperkt blijft tot ongeveer twee uur. Hoewel Rubia 100% Natural Colours voldoende kennis heeft omtrent de natuurlijke kleurstoffen, ontbreekt het hun aan expertise om het huidige meerstaps proces in te korten tot op industriële norm. Samen met Van Riel Textile Refiners heeft Rubia 100% Natural Colours een onderzoeksplan opgesteld dat moet leiden tot de ontwikkeling van een adequaat verfproces en de succesvolle vermarkting van natuurlijke kleurstoffen.

Meer info op: www.vanrieltemse.be/en/ en www.rubia-nc.com

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Noord-Brabant
Oost-Vlaanderen
Projectpartners
Rubia 100% Natural Colours BV
Van Riel NV

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?