Naar overzicht
Afbeelding
containers

INNOVATIEPROJECT

Twee bedrijven uit Vlaanderen en Nederland werken samen aan een innovatieve robot. Die zal snel de inhoud van containers op pallets kunnen plaatsen. Een handig instrument voor havenarbeiders, maar bij uitbreiding voor iedereen in de logistieke sector.

Het gebruik van robots in de haven is niet nieuw. Maar de robots die op dit moment ingezet worden, zijn groot en werken niet autonoom. Kan beter, dachten ze bij MVH logistics en Stuwadoring B.V., een bedrijf uit Zeeland dat efficiënte systemen voor het laden en lossen van (zee)containers in de haven van Antwerpen ontwikkelt. Op basis van hun jarenlange ervaring werkten ze een nieuw type robot uit. Voor de bouw van het toestel krijgen ze hulp van het Vlaamse Voxdale en de financiële steun van CrossRoads2.

Klein en autonoom

Met de nieuwe robot willen de partners een alternatief bieden voor de huidige exemplaren op de markt. Niet alleen ontwikkelen ze een robot die ongeveer vier keer kleiner is, hij zal ook autonoom kunnen rijden. De robot kan zien via een vision systeem en functioneert daardoor zonder supervisie van een operator. Binnenkort beginnen MVH logistics en Stuwadoring B.V. en Voxdale aan de bouw van een prototype. Die robot zal vervolgens intensief getest worden, onder andere bij Katoen Natie in de Antwerpse haven.

Leasing

Met de kleinere en autonoom werkende robot willen de bedrijven de concurrentie achter zich laten. Ze hopen op korte termijn aanwezig te zijn in alle havens in België en Nederland en ver daarbuiten. Maar de ambitie reikt nog verder: de robot kan uiteindelijk van pas komen op alle mogelijke industrieterreinen, zowel bij grote als kleinere bedrijven. Automatisering is de toekomst. Om het apparaat ook voor kleinere ondernemingen beschikbaar te maken, denken de partners aan de mogelijkheid van leasing.

Meer info: www.ladenenlossenzeecontainers.com

Subsidiebedrag € 134.789
Provincies
Zeeland
Antwerpen
Projectpartners
MVH logistics en Stuwadoring B.V.
Voxdale BVBA

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?