Naar overzicht
Afbeelding
Voedingsbakjes

INNOVATIEPROJECT

Je kent ze wel, die vochtige plastieken matjes die je onderaan in de verpakking van je gevogelte, vlees of vis kan vinden. Deze ‘absorber’ is vaak niet hygiënisch in gebruik (ze zit boordevol bloed of vlees- en visresten), ze bestaat vaak uit een ander type materiaal dan het verpakkingsmateriaal, waardoor recyclage vaak een probleem is. Het Nederlandse GravityTray heeft hiervoor een alternatieve oplossing bedacht die ze samen met het Vlaamse DeeVee verder willen ontwikkelen tot een commercieel product.

Geïntegreerde absorber

Het gaat om een innovatieve actieve verpakking voor vlees, gevogelte en vis, waarbij de reguliere absorber vervangen is door een geïntegreerde PET-bodemfolie. De tray of verpakking bestaat dus uit 100% mono-materiaal, wat het geschikter maakt voor recycling, maar bovenal aan de wettelijke eisen voldoet van de EFSA (European Food Safety Authority). Deze stelt dat de absorber het uitgetreden vocht volledig vasthoudt, geen vocht zichtbaar mag zijn in de tray en dat de absorber geen (plastic) vezels mag vrijgeven. Voor de consument is deze tray een veiliger en hygiënischer eindproduct en voor de retailers en vleesverwerkende industrie een kwalitatieve verbetering.

Productieprocess

Binnen dit project moet worden uitgezocht hoe de PET-bodemfolie op de bodem van de GravityTray kan worden geseald. Voorwaarde voor marktacceptatie is dat de GravityTray niet duurder is dan de reguliere trays met absorber. Dit vereist een goed georganiseerde value chain, maar alvorens dient te worden aangetoond dat de vervaardiging van de GravityTrays binnen de vereiste snelheid mogelijk is. De technische uitdaging zit in het feit dat de bodemfolie vervolgens binnen gepaste snelheid op de verpakking geseald dient te worden. Bestaande technieken zijn niet in staat continue voldoende hoge snelheden te behalen. De benodigde stans-seal machine dient GravityTray daarom zelf te ontwikkelen.  Het project is ook binnen de verpakkingsindustrie uniek, omdat de tray een unieke vormgeving kent (zodat het vocht voldoende wegstroomt naar de ruimte onder het vlees), de stansmaat van de bodemfolie kleiner is dan de tray en de folie niet vlak, maar (bijna) 3-dimensionaal golvend dient te worden geseald. Ondanks dat deze techniek reeds door GravityTray succesvol is aangetoond, is het nog uiterst risicovol en onzeker of dit werkingsprincipe ook toepasbaar is voor serieproductie.

Meer info:   www.gravitytray.com

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Noord-Brabant
Limburg (BE)
Projectpartners
GravityTray B.V.
DeeVee BVBA

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?