Naar overzicht
Afbeelding
oog

INNOVATIEPROJECT

In de pijplijn van CrossRoads2: een oogtestapparaat dat een bezoek aan de oogarts in derdewereldlanden overbodig maakt. Tussen idee en realisatie ontwikkelt het Antwerpse bedrijf Adaptive Eyeworks samen met een Nederlandse partner een eerste prototype.

De cijfers slaan je omver: meer dan 2,2 miljard mensen hebben nood aan een bril, maar hebben noch de middelen om er een aan te schaffen, noch de mogelijkheid om langs te gaan bij een oogarts. Het eerste probleem vindt een oplossing in zogenaamde zelfcorrigerende brillen of in de toestroom van lagekostbrillen uit China en India. Het andere probleem blijft acuut: vooral in derdewereldlanden zijn er te weinig oogartsen om op massale schaal een beter zicht aan te bieden. Bovendien is gespecialiseerde meetapparatuur in veel landen ontzettend duur. Adapative Eyeworks ontwikkelt daarom een betaalbaar testapparaat dat toelaat om de ooglenssterkte in een handomdraai te meten.

Slimme verrekijker

De machine waar Adaptive Eyeworks samen met een Nederlands ingenieursbedrijf op mikt, is een soort foropter (een instelbare bril die voor de ogen wordt gehangen), waarmee een oogarts de ooglenssterkte handmatig kan meten. Het gaat om een innovatief apparaat dat op een verrekijker lijkt, zij het dan een model uitgerust met aanpasbare focusglazen. Door aan de telescopen te draaien, verandert het perspectief van de lenzen en valt de ooglenssterkte na een vijftal minuten af te leiden. Het gebruik van het toestel valt bovendien in enkele dagen tijd aan te leren, wat een zegen is voor derdewereldlanden.

Betaalbare gezondheidszorg

Via het CrossRoads2-project High Tech Phoropter Device werkt Adaptive Eyeworks aan een eerste prototype, dat het bedrijf na het project wil produceren en verspreiden in het Zuiden. Eerste stap is het ontwikkelen van een concept. Daarna volgt de complexe productie van geschikte optische lenzen. Het sociaal geëngageerde bedrijf, dat eerder al zelfcorrigerende brillen op de markt bracht in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en de Benelux, hoopt binnen enkele jaren met het apparaat opnieuw te kunnen bijdragen aan betaalbare gezondheidszorg in de derde wereld.

Meer info: www.adaptive-eyeworks.com

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Antwerpen
Noord-Brabant
Projectpartners
Adaptive Eyeworks
Perspa B.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?