Naar overzicht
Afbeelding
Foto laser

INNOVATIEPROJECT

Moderne snijmachines gebruiken een laser om zo nauwkeurig mogelijk te werken. Maar die lasers zijn erg gevoelig en kunnen na verloop van tijd afwijkingen vertonen. Een sensor die het probleem tijdig detecteert en dit signaal proactief doorstuurt, kan de oplossing bieden.

Het Belgische Fit Things ontwikkelde de Slimbox, een betaalbare machine die kartonnen dozen op maat maakt. Overal ter wereld gebruiken bedrijven de machine voor de verpakking van hun producten eer ze die verzenden. Voor het minutieuze snijwerk is de Slimbox uitgerust met een laser. Maar na verloop van tijd kan die laser afwijkingen vertonen of zijn snijkracht verliezen.

Digitaal en betaalbaar

Fit Things ontwikkelt daarom samen met het Nederlandse bedrijf MetaQuip een sensor die defecten aan de laser kan opsporen. Het potentieel van zo’n slimme sensor werd eerder verkend in een haalbaarheidsstudie, eveneens gesteund door CrossRoads2. In de projectfase ontwerpen de partners nu een sensor die het vermogen van de laserbuis kan meten en de afstelling van de spiegels in de machine controleert. 

Sensoren worden vandaag al gebruikt in het topsegment van laserapparaten, maar blijven doorgaans erg duur in aankoop. Fit Things en MetaQuip willen een betaalbare variant ontwikkelen, zodat de sensor een grotere markt van machinefabrikanten kan aanspreken. 

Dankzij de slimme sensor moeten machinefabrikanten bij een klein probleem aan de laser niet steeds een technicus ter plaatse sturen. Dat kan ook bedrijven die gebruikmaken van de snijmachine heel wat tijd en geld besparen. Bovendien wordt de sensor gekoppeld aan het internet, waardoor Fit Things per direct informatie krijgt doorgestuurd over de werking van zijn snijmachines.

Vanaf 2019 op de markt

Tegen het einde van 2018 zal de eerste snijmachine van Fit Things uitgerust zijn met een slimme sensor. In 2019 zal waarschijnlijk elk exemplaar dat Fit Things verkocht een lasersensor van MetaQuip bevatten. Ook andere laserproducenten zullen vanaf dan een sensor van MetaQuip kunnen kopen om hun machines te verbeteren.

 

meer info: www.fitthings.be en www.metaquip.nl

Subsidiebedrag € 132.183
Provincies
Noord-Brabant
Oost-Vlaanderen
Projectpartners
MetaQuip B.V.
Fit Things NV

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?