Naar overzicht
Afbeelding
aardbei serre

INNOVATIEPROJECT

Voor aardbeientelers is het van kapitaal belang dat ze hun fruit oogsten op het juiste moment. Het Vlaamse technologiebedrijf Octinion werkt daarom samen met het Nederlandse Aris aan een autonoom voertuig dat perfect kan inschatten wanneer een aardbei rijp zal zijn.

Vroeger lagen aardbeien slechts een paar weken per jaar in de supermarkt. Omdat ze tegenwoordig in serres geteeld worden, zijn ze nu bijna het hele jaar door te koop. Maar aardbeien kan je maar plukken in een beperkte periode. Doe je dat te laat, dan rotten ze. Doe je het te vroeg, dan zullen ze niet narijpen. Hun kleur verandert dan nog wel, maar hun smaak zal zich niet meer verder ontwikkelen.

Naar een betere veilingprijs

Vandaag kunnen telers slechts ruwweg inschatten wanneer ze hun aardbeien het best oogsten. Daardoor kan het gebeuren dat de veilingprijs vrij laag staat op het moment dat ze de aardbeien plukken en aanbieden. Een instrument dat de oogst precies voorspelt, zou de telers dus winst kunnen opleveren. Zo kunnen ze de groei afremmen tot de veilingprijs opnieuw stijgt.

Octinion en Aris werken daarom aan een autonoom voertuig dat de oogst kan voorspellen door de verschillende rijpingsstadia te herkennen. Het Vlaamse technologiebedrijf Octinion ontwikkelde eerder al diverse oogstrobots en staat ook nu in voor de bouw van het voertuig, inclusief camera’s en de processingunit voor de data.

Octinion werkt voor dit project samen met het Nederlandse bedrijf Aris. Dat analyseert de groei van de aardbeibloemen door middel van vision- systemen. Concreet zullen de twee bedrijven per groeistadium het aantal bloempjes en vruchten onder de aardbeien tellen. Op basis daarvan wordt dan een groeimodel ontwikkeld. Dat zal het voertuig toelaten om oogstvoorspellingen te doen die rekening houden met de twee belangrijkste groeifactoren: temperatuur en zonlicht.

Win-winsituatie

De projectpartners hopen dat hun voertuig voor een win- winsituatie zal zorgen: de teler krijgt een betere prijs voor zijn product, de consument krijgt meer kwaliteit voor zijn geld. Eind november 2018 moet een prototype van het voertuig klaar zijn dat autonoom in serres rondrijdt en de aardbeienoogst kan voorspellen. Op termijn willen de initiatiefnemers hun oogstvoorspeller integreren in een plukrobot.

 

meer infowww.octinion.com en www.arisbv.nl

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Vlaams-Brabant
Noord-Brabant
Projectpartners
Octinion bvba
Aris B.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?