Naar overzicht
Afbeelding
app

INNOVATIEPROJECT

Van alle meest voorkomende doodsoorzaken in de wereld is COPD (chronische obstructieve longziekte) de enige die toeneemt. Op dit moment overlijdt 5% van de wereldbevolking aan de gevolgen van COPD, maar tegen 2030 zal het de derde doodsoorzaak wereldwijd zijn volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie. De kosten voor de gezondheidszorg lopen dan ook hoog op. Een correcte detectie van COPD-gerelateerde klachten kan veel ziekenhuisopnames voorkomen. Het Vlaamse Quad Industries en het Nederlandse Kinetic Analysis willen hier samen een oplossing voor aanbieden door een ‘slim’ shirt te ontwikkelen dat COPD-gerelateerde klachten tijdig kan detecteren en signaleren.

Slimme kledij en data

Smart textiles kunnen niet alleen bestaande functies van kleding versterken, maar consumenten ook nieuwe functies bieden. Desondanks willen smart textiles nog steeds moeilijk loskomen van de labsetting. De reden dat de praktijk nog achterblijft is dat de technologie zoals flexibele elektronica ondertussen de kinderschoenen overstegen is maar nog steeds niet volwassen is.  Een bijkomend probleem is dat de intelligentie van de kledij enkel ontstaat indien ze voldoende ‘getraind’ is met relevante data. Gezien de laattijdige detectie van COPD-gerelateerde klachten, is er dus ook slechts weinig data beschikbaar.

Self-management  

Bovengenoemde uitdaging is de aanleiding geweest voor de partners Kinetic Analysis en Quad Industries NV om hun handen ineen te slaan. Samen willen ze een slim longshirt gaan ontwikkelen en vermarkten, waarmee patiënten zichzelf thuis beter kunnen monitoren op basis van objectieve data. Hierdoor zal er minder snel een ad-hoc probleem ontstaan en kan een ziekenhuisbezoek worden vermeden. Dit verhoogt het self-management van patiënten en geeft zowel de patiënt als de arts meer en betrouwbare informatie over het beloop van het ziektebeeld.

Meer info:   https://www.kinetic-analysis.com/ en https://www.quad-ind.com/

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Noord-Brabant
Oost-Vlaanderen
Projectpartners
Kinetic Analysis B.V.
Quad Industries (Quad Belgium nv/sa)

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?