Naar overzicht
Afbeelding
bureau

INNOVATIEPROJECT

Zitten is het nieuwe roken. Vooral wie op een kantoor werkt, merkt de schadelijke gevolgen van langdurig zitten. Aanleiding voor meubelproducent BULO en elektronicafabrikant ZENS om een slimme en ergonomische sta- en zittafel te ontwikkelen.

Steeds meer onderzoek geeft aan dat langdurig zitten de gezondheid kan schaden. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in meer gevallen van obesitas en diabetes. Ook kantoormedewerkers zijn gevoelig voor dit probleem. Daar komt nog bij dat hun werkhouding niet altijd ergonomisch correct is. En door het flexwerken zitten veel werknemers niet elke dag op dezelfde plek. Het laat zich raden: er is nood aan werktafels die kunnen worden aangepast aan de wensen en de persoonlijke kenmerken van elke kantoormedewerker afzonderlijk. 

Staan en zitten op maat

Meubelproducent BULO uit Mechelen en elektronicafabrikant ZENS uit Eindhoven kennen elkaar van een gezamenlijk project in 2016. Ze integreerden toen een draadloos systeem in kantoormeubilair dat gebruikers koppelt aan een bepaalde werkplek. Het systeem maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat een plattegrond van een kantoorverdieping aangeeft wie waar precies aan het werk is en waar nog werkplekken vrij zijn. 

Sindsdien krijgen BULO en ZENS regelmatig vragen rond het afstellen van werktafels volgens persoonlijke wensen en ergonomische vereisten. Een pasklaar antwoord op die vragen bestaat nog niet, dus besloten de partners om de handen opnieuw in elkaar te slaan. Ze willen de technische obstakels aanpakken om te komen tot een oplossing voor het sta-zitprobleem. 

De investering waard

Met de subsidie van CrossRoads2 willen de partners een slimme en ergonomische sta- en zittafel ontwikkelen. Die moet het tafelblad automatisch aanpassen aan de voorkeurshoogte van de gebruiker of de ergonomisch aanbevolen hoogte voor elke gebruiker. Zo’n slimme werktafel zal het ziekteverzuim doen afnemen. Dat maakt de investering extra interessant voor werkgevers.

Meer info: www.bulo.com/nl en www.makezens.com

Subsidiebedrag € 115.807
Provincies
Noord-Brabant
Antwerpen
Projectpartners
Zens Group B.V.
Bulo Kantoormeubelen N.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?