Naar overzicht
Afbeelding
Lopen

INNOVATIEPROJECT

Gedaan met inspanningsproeven of dure trackers tijdens het sporten. Via CrossRoads2 ontwikkelen de Nederlandse sportdataspecialist Kinetic Analysis, de Belgische kinepraktijk Isokine en MovingSmart UNDO, een betaalbare sportkledinglijn die sportprestaties opmeet met verweven sensoren.

‘Datasporten’ is een hype waarop steeds meer mensen meesurfen. Via een hartslagmeter, sporthorloge of wetenschappelijk begeleide inspanningstest sporten de gewone man niet langer uit de losse pols, maar op basis van de analyse van zijn eigen prestaties. Het fenomeen komt overgewaaid uit de topsport, waar medische begeleiding en lichaamsdata al jarenlang stokpaardjes zijn. Om zowel topsporters als recreanten op dat vlak te bedienen, mikken Crossroads2-partners Kinetic Analysis, Isokine en MovingSmart op een product dat iedereen makkelijk kan meedragen: een slimme kledinglijn, met ingeweven sensoren, die een waaier aan lichaamswaarden opmeten.

Wolk van data

Binnen het CrossRoads2-project mikken de partners op de ontwikkeling van een betaalbaar shirt voor professionele hardlopers. Zowel Kinetic Analysis, een sportdataspecialist, als kinepraktijk Isokine en MovingSmart heeft zijn strepen verdiend in de loopsport. Aan de hand van lichaamssensoren zal het smart shirt een staat opmaken van de lichaamsconditie en de hardlooptechniek van de drager. De sensoren willen de partners zelf ontwikkelen. De data van de sensoren in het shirt worden rechtsstreeks verzonden naar de cloud, die in verbinding staat met een digitaal platform. Hardlopers vinden er losse data terug over hun sportprestaties, maar krijgen ook persoonlijke feedback over mogelijke blessurerisico’s en blessurepreventie en tips om hun techniek te verbeteren door een slim, door de partners ontwikkeld, algoritme

Tal van disciplines

Tegen de zomer van 2018 willen Kinetic Analysis, Isokine en MovingSmart een innovatief loopshirt kunnen aanbieden aan topsporters. De komende maanden werken ze op verschillende fronten: ze voeren veldtesten met topatleten uit, overleggen met sporters over (on)nuttige parameters, werken aan de integratie van sensoren en aan de ontwikkeling van de software die de techniek omvat. Na 2018 willen ze ook andere sporttakken van aangepaste kledij voorzien. Naast hardlopen komen fietsen en roeien maar ook teamsporten prominent in beeld.

Meer info: www.undo.run, www.kinetic-analysis.com en www.isokine.be

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Noord-Brabant
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Projectpartners
Kinetic Analysis
Isokine
BeCare

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?