Naar overzicht
Afbeelding
mat

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Vallen is een groot maatschappelijk probleem. Naast de hoge gezondheidskosten die het met zich meebrengt, zorgt het er ook voor dat de werklast in de zorgsector toeneemt. Vooral voor ouderen heeft het verschillende gevolgen: ernstig letsels, botbreuken, hoofdletsel of zelfs overlijden. Daarnaast resulteert ongeveer 20% van de valongelukken tot het zoeken van medische hulp. Het Vlaamse Creative Therapy heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een ‘slimme’ mat, de Matti, die als valpreventie tool zou kunnen worden ingezet.  Kinetic Analysis uit Nederland onderzoekt de technische en commerciële mogelijkheden van de Matti als valpreventietool.

Evenwichtsoefeningen voor ouderen

De Matti bestaat momenteel uit een interactieve, flexibele spelmat bestaande uit meerdere lagen: aan de onderkant een antislip laag, daarboven een drukgevoelige sensor laag met 56x56 drukpunten geproduceerd met printed electronics, hierop een LED grid van 18x18 RGB LED’s, en aan de bovenkant een dunne waterafstotende textiel foamlaag welke speciaal ontworpen is voor de gezondheidssector. Met behulp van Kinetic Analysis wil Creative Therapy een high-end functionaliteit uitwerken voor de doelgroep ‘ouderen’. Enkele korte testen zouden een beeld kunnen schetsen van hoe de kans op vallen zich de komende jaren bij de patiënt zou kunnen ontwikkelen. Deze analyse wordt vervolgens gekoppeld aan specifieke evenwichtsoefeningen die op de mat uitgevoerd kunnen worden ter preventie van toekomstige valincidenten.

Machine learning

Kinetic Analysis zal onderzoeken welke data er juist moet worden verzameld en welke analyses van toepassing zijn om betrouwbare valvoorspellingen te kunnen plegen. Daarbij wordt er ook gekeken of machine learning algoritmes dergelijke analyses kunnen ondersteunen. Tevens zal Kinetic Analysis een eerste marktscreening opzetten om vast te stellen wie de early adaptors kunnen zijn en wat hun functionele en designwensen zijn. Een finale bepaling van de verkoopsprijzen en licenties, moet Creative Therapy in staat stellen een correcte investeringsprognose te maken tot commercialisatie.

Meer info: https://www.mycreativetherapy.com/

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Oost-Vlaanderen
Projectpartners
Creative Therapy

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?