Naar overzicht
Afbeelding
Paard

INNOVATIEPROJECT

Het Belgische bedrijf Global Stem Cell Technology NV slaagt erin om paarden te verlossen van artrose door hen gezonde stamcellen in te spuiten. Samen met de Nederlandse dierenartsenpraktijk Dr. Suls gaat het bedrijf die prille methode verder uitwerken. Met de steun van CrossRoads2 willen ze de basis leggen voor een toepassing bij de mens.

Liefst een kwart van de naar schatting 300.000 Belgische paarden lijdt aan artrose. Om gewrichtspijn bij de viervoeters tegen te gaan, ontwikkelde het biomedische bedrijf Global Stem Cell Technology (GST) uit Gent een innovatieve methode waarbij het gezonde stamcellen injecteert in de pijnlijke gewrichten. De eerste resultaten zijn revolutionair te noemen: op een testpopulatie van 75 paarden bleek 78 procent na een inspuiting bijna geen last meer te ondervinden van artrose. Om de behandeling te verfijnen en op termijn gangbaar te maken, gaat GST onder de noemer ARTITERA de samenwerking aan met de Nederlandse dierenartsenpraktijk Dr. Suls uit Weert. Een match van wetenschappelijke knowhow en klinische expertise in de dierengeneeskunde.

Geprogrammeerde cellen

Waarom is de stamcelinjectie zo baanbrekend? Anders dan klassieke medicijnen tegen artrose heeft een stamcelinjectie het potentieel om niet alleen de pijn te verlichten, maar ook het lichaam zelf bij te sturen. In het lab worden stamcellen van gezonde paarden zo geprogrammeerd dat ze zich na injectie vasthechten aan het kraakbeen en weten welk weefsel hersteld moet worden. Via het ARTITERA-project bekijken beide partners wat het effect is van meerdere inspuitingen op een grotere populatie paarden. Een aandachtspunt is de mogelijke afstoting van de lichaamsvreemde stamcellen. Aangezien dat stamcellen van andere paarden komen, is dit een belangrijk aspect van de behandeling.  

Na het paard, de mens?

Met hun gezamenlijke onderzoek willen GST en Praktijk Dr. Suls een basis leggen om gelijkaardige toepassingen bij de mens te ontwikkelen. Ook bij mensen zouden stamcellen immers kunnen helpen om artrose een halt toe te roepen. Toch bouwen de onderzoekers enig voorbehoud in. Voor de methode ook maar experimenteel getest kan worden, moet ze haar waarde bewezen hebben bij verschillende diersoorten. Wordt  ongetwijfeld vervolgd.

Meer info: www.gst.be/home

Subsidiebedrag € 133.552
Provincies
Oost-Vlaanderen
Limburg (NL)
Projectpartners
Global Stem cell Technology N.V.
Praktijk Dr. Suls B.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?