Naar overzicht
Afbeelding
Paard

INNOVATIEPROJECT

Het Belgische bedrijf Global Stem cell Technology NV slaagde in een vorig CrossRoads2 project erin om paarden te verlossen van artrose door hen gezonde stamcellen in te spuiten. Samen met de Nederlandse dierenartsenpraktijk Dr. Suls zijn de stamcellen en de procedure op punt gesteld. Dit resulteerde in de eerste goedgekeurde stamcel therapie voor paarden met gewrichtsartrose. In dit project gaan beide bedrijven de ontwikkelde therapie verder ontwikkelen voor de behandeling van niet-infectieuze knieontstekingen bij paarden.

Ongeveer 10% van de naar schatting 300.000 Belgische paarden wordt regelmatig behandeld voor osteoartrose aan de knie. De succesvolle behaalde resultaten met het vorige CrossRoads2 project (therapeutische efficiëntie van 78 procent voor artrose) doet GST dromen van een gelijkaardige applicatie voor kniegewrichten.  De knie is een goed doorbloed gewricht en biedt dus mogelijkheden voor intraveneuze therapieën. Daarnaast zal een herhaaldelijke therapie, met aangepaste doseringen, doeltreffende resultaten geven voor de lange termijn. 

Stamcellen

Om de behandeling te verfijnen en op termijn gangbaar te maken, gaat GST onder de noemer Artivena de samenwerking aan met de Nederlandse dierenartsenpraktijk Dr. Suls uit Weert. Een match van wetenschappelijke knowhow en klinische expertise in de dierengeneeskunde. In het lab van GST worden stamcellen van gezonde paarden zo geprogrammeerd dat gesignaleerd wordt welk weefsel hersteld dient te worden.  Beide partners bekijken samen wat het effect is van herhaaldelijke en intraveneuze inspuitingen op een grotere populatie paarden. Een aandachtspunt is de mogelijke afstoting van de lichaamsvreemde stamcellen. Aangezien dat stamcellen van andere paarden afkomstig zijn, is dit een belangrijk aspect van de behandeling.  

Naar de mens

Met hun gezamenlijke onderzoek willen GST en Praktijk Dr. Suls een basis leggen om gelijkaardige toepassingen bij de mens te ontwikkelen. Ook bij mensen zouden stamcellen immers kunnen helpen om osteoartrose een halt toe te roepen. Toch bouwen de onderzoekers enig voorbehoud in. Voor de methode ook maar experimenteel getest kan worden, moet ze haar waarde bewezen hebben bij verschillende diersoorten.

Meer info:   https://www.gst.be/

Subsidiebedrag € 130.641
Provincies
Oost-Vlaanderen
Limburg (NL)
Projectpartners
Global Stem cell Technology N.V.
Praktijk Dr. Suls B.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?