Naar overzicht
Afbeelding
Citroen

INNOVATIEPROJECT

Bepaalde voedingsstoffen werken als natuurlijke actieve stoffen die ons lichaam beschermen en ondersteunen. Het Nederlandse bedrijf BioActor en het Vlaamse ProDigest onderzoeken samen of ze uit citrusvruchten een voedingssupplement tegen darmontsteking kunnen halen.

Darmontsteking is een aandoening die in verschillende gradaties voorkomt. De zwaarste vorm staat bekend als de ziekte van Crohn. Maar ook intensieve sporters, mensen die kampen met zwaarlijvigheid en 65-plussers hebben vaak last van een chronische, lichte darmontsteking.

Klinisch en in-vitro-onderzoek

BioActor en ProDigest doen onderzoek naar citrusflavonoïden, actieve stoffen in onder meer sinaasappelen, grapefruit en citroenen. Die kunnen zowel de darmflora positief beïnvloeden als de darmwand beschermen. 

Dankzij de nieuwste technologieën kunnen de onderzoekers de darmflora vandaag in detail analyseren. Zo krijgen ze een exact beeld van de soorten en het aantal bacteriën. Het gaat wel om een erg prijzige technologie, dus de financiële steun van CrossRoads2 kunnen BioActor en ProDigest zeker gebruiken. 

BioActor, de Nederlandse partner, zal de effecten van citrusflavonoïden onderzoeken in een klinische studie. Daarvoor zullen de stoffen worden toegediend bij een hele reeks proefpersonen. De analyse van het bloed en van de ontlasting moet vervolgens de invloed op het darmstelsel aantonen. Het Vlaamse bedrijf ProDigest is gespecialiseerd in in-vitro-onderzoek. Het zal de citrusflavonoïden bestuderen in een kunstmatig systeem dat het menselijk maag-darmkanaal imiteert.

Minder geneesmiddelen

Nadien zullen de resultaten van het klinisch en het in in-vitro-onderzoek met elkaar vergeleken worden. Als die gelijkaardig zijn, is ook de voorspellende kracht van het in-vitro-systeem van ProDigest nog eens bewezen. 

Uiteindelijk hopen beide partners een voedingssupplement op basis van citrusflavonoïden te ontwikkelen. Dat supplement kan worden toegevoegd aan voedingsproducten zoals yoghurts. Op die manier kan onze voeding niet alleen verrijkt worden met stoffen die goed zijn voor onze darmgezondheid. Ook het langdurige gebruik van zware geneesmiddelen tegen darmontsteking kan zo hopelijk verminderen.

 

Meer infohttp://bioactor.com/ en http://www.prodigest.eu/en

Subsidiebedrag € 135.000
Provincies
Oost-Vlaanderen
Projectpartners
ProDigest

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?