Naar overzicht
Afbeelding
skater

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Urban Sports, waaronder skateboarden zijn booming. Gemiddeld zijn er per jaar 55.000 bezoekers in de Noord-Brabantse skateparken, en nemen er 40.000 mensen per jaar deel aan kinderfeestjes en workshops in de Urban Sports. Het is dan ook niet voor niets dat skateboarden, en andere urban sporten zoals 3x3 basketbal en BMX-freestyle hun entree zullen maken op de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Om de professionele skaters te ondersteuning, wil het Eindhovense Urban Sports Performance Centre (USPC) de haalbaarheid onderzoeken van een te ontwikkelen trainingsapp.

Mobiele sensoren

Aanleiding voor deze nieuwe trainingsapp is dat Imec Nederland in samenwerking met USPC reeds, een slim skateboard, genaamd SenSkate ontwikkelde. SenSkate is uitgerust met verschillende sensoren, zowel onder als in het skateboard, die de voetplaatsing, afzetkracht, balans, acceleratie en rotatie tijdens een trick meten. SenSkate werd enthousiast ontvangen door skateboarders.

SenSkate is een aangepast skateboard bedoeld als eerste demonstratie en evaluatie systeem,  waarbij de technologie niet zomaar op een ander skateboard kan worden geplaatst. Ieder skateboard heeft andere specificaties (o.a. mate van stijfheid, breedte) en een kleine verandering hierin kan voor de skateboarder een groot verschil maken. Idealiter is de gebruikte sensor dus mobiel, en kan deze van skateboard naar skateboard worden gezet. Daarnaast lag bij dit eerste demonstratiemodel de focus op het demonstreren van zoveel mogelijk functionaliteiten en is er nog niet gekeken naar de kosten- en productie-eisen. Voor een productversie zullen andere afwegingen gemaakt moeten worden.

Applicatie

Binnen deze haalbaarheidsstudie, wil het USPC een versimpelde, schaalbare versie van SenSkate ontwikkelen, Skatrixx. Het idee achter de innovatie is dat er een sensorsysteem en een bijbehorende app worden ontwikkeld. Skateboarders plaatsen de sensor gemakkelijk en zonder dat het in de weg zit onder hun skateboard waarna ze gaan skateboarden. Voordat de ontwikkeling van de sensor in gang wordt gezet zijn er een aantal aspecten en doelstellingen die verder uit moeten worden gezocht, namelijk: of de sensoren de skateboarder hindert, is de sensor schokbestendig, is er een snelle connectie mogelijk tussen de sensoren en de applicatie en wat is het draagvlak onder skateboarders voor dergelijke applicaties. Het Vlaamse Capetech zal USPC ondersteunen in deze haalbaarheidsstudie.

Meer info: http://uspc.nl/

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Noord-Brabant
Projectpartners
Stichting InnosportLab Sport & Beweeg

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?