Naar overzicht
Afbeelding
Isolatie

HAALBAARHEIDSSTUDIE

De Nederlandse onderneming Isovlas gebruikt de restvezels van de linnenindustrie om hoogwaardig isolatiemateriaal te produceren. Vlasisolatie wint aan populariteit gezien zijn circulaire karakter en voordelige eigenschappen. In een CrossRoads2-haalbaarheidsstudie wil Isovlas onderzoeken hoe vlasisolatie naar een hoger niveau getild kan worden. Het doet hiervoor een beroep op de expertise van het Vlaamse Derotex.

Vlas is een natuurlijk materiaal. Dat zorgt ervoor dat de afgewerkte producten lichtjes verschillen in kwaliteit. Om die kwaliteit constant te krijgen, wil Isovlas een techniek onderzoeken waarin de vlasvezels geopend en vermengd worden met andere natuurlijke vezels. Hoe beter de vezel geopend kan worden, hoe beter de kwaliteit van het eindproduct. Het Vlaamse Derotex, gespecialiseerd in alternatieve vezels, voert verschillende tests uit om tot het ideale productieproces te komen.

Waarom vlas?

Er zijn heel wat soorten isolatie. De meest voorkomende en goedkoopste isolatievormen bestaan uit petrochemische grondstoffen. Ze zijn niet milieuvriendelijk en garanderen niet de beste thermische isolatie. Natuurlijke materialen, zoals vlas, zijn hernieuwbaar en beschikken over heel wat positieve eigenschappen. Met zijn uitstekende vochtregulatie vormt vlas de ideale isolatie in dampopen constructies. Daarnaast hebben vlasvezels een hoge warmteaccumulatie: ’s winters blijft de warmte binnen en ’s zomers blijft de woning koel. En in tegenstelling tot petrochemische en minerale isolatie, hoef je niet te vrezen voor irritatie wanneer je vlasisolatie plaatst.

 

Meer info: www.isovlas.nl 

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Noord-Brabant
Projectpartners
Isovlas Oisterwijk BV

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?