Naar overzicht
Afbeelding
Paddenstoelen

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Het Nederlandse kweekbedrijf Verbruggen Paddenstoelen BV broedt op een vernieuwend voedingsconcept: hybride vleesproducten, samengesteld uit dierlijk gehakt en oesterzwammen, mét de vertrouwde vleessmaak en -textuur.

Dat vlees eten een nefaste invloed heeft op het milieu, is algemeen geweten. Toch valt het ons zwaar om hamburgers, worstjes of kebab definitief uit ons dieet te schrappen. Om die overstap te vergemakkelijken, mikt Verbruggen Paddenstoelen uit het Brabantse Erp op hybride vleesproducten. Sleutelingrediënt voor ‘carniminderen’ is de oesterzwam, de schelpvormige paddenstoel die qua voedingswaarden een vleesvervanger is: rijk aan proteïnen en vezels, arm aan calorieën en vet. Door oesterzwammen toe te voegen aan vleesbereidingen wil het Nederlandse bedrijf een product maken met dubbel voordeel: gezonder en duurzamer.

Vertrouwde hap

Het beoogde blend meat kan volgens de paddenstoelenkweker enkel aanslaan als het dezelfde smaak en textuur heeft als vleesproducten. Zo kunnen we binnenkort op een slimme manier minder vlees eten, zonder de smaak van vlees te moeten missen. Via CrossRoads2 wil het kweekbedrijf een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Het is op zoek naar Vlaamse bedrijven die het product willen helpen ontwikkelen. Zelf levert Paddenstoelen Verbruggen de oesterzwammen en de steeltjes van de zwammen aan, die een bruikbare, vlezige textuur hebben. Voor een sterk recept, de juiste kruidentoevoeging, snij- en mengtechnieken, verwerkingstechnieken en verkooppartners kijkt het bedrijf over de grens.

Stappenplan

In 2018 wil Verbruggen Paddenstoelen met de steun van CrossRoads2 een shortlist samenstellen van potentiële partners uit de Vlaamse voedingsindustrie. De kennismaking verloopt onder meer via Flanders’ FOOD, het platform van de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Het streefdoel op lange termijn spreekt voor zich: een smakelijk, succesvol voedingsproduct ontwikkelen voor een betere wereld.

Meer info: www.oesterzwam.nl, info@oesterzwam.nl

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Noord-Brabant
Projectpartners
Verbruggen Paddestoelen bv

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?