Naar overzicht
Afbeelding
medicatie

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Een innovatieve productiemethode maakt het vriesdrogen van medicijnen sneller en veelzijdiger dan ooit. CrossRoads2-partners RheaVita en Chematronics tekenen voor de uitwerking.

Vriesdrogen. De techniek bestaat al eeuwenlang en is sinds het begin van de 20ste eeuw een standaard bewaringsmethode voor geneesmiddelen. Het opzet is simpel: medicijnen worden eerst ingevroren in koelcontainers, om water binnenin (dat als oplosmiddel dient) te laten kristalliseren. Door de producten daarna vacuum en thermisch te verwarmen, sublimeren de ijskristallen en zijn de medicijnen klaar voor een jarenlange bewaring. Ondanks de vele jaren op de teller is er bij het vriesdroogproces nog marge voor optimalisatie. Zo kunnen vriesdrooginstallaties momenteel niet én vriezen én drogen tegelijk, waardoor er geen continu proces mogelijk is. Van dat nadeel maken CrossRoads2-partners RheaVita en Chematronics uit Eindhoven een innovatieve uitdaging.

Veelzijdige modules

Om van vriesdrogen een continu proces te maken, passen RheaVita en Chematronics voor de verschillende processtappen verschillende modules toe. Tijdens het vriezen worden flesjes met medicijnen in een vrieskop geplaatst, die de flesjes in de koelcontainer laat roteren. Voordeel van dat ‘spinvriezen’ is dat de materie die zich door het draaien aan de zijkant van het flesje bevindt, een groter oppervlak vormt voor sublimatie en tevens in een dunne laag verdeeld is. In een vacuum container wordt via warmtestralers de energie toegevoerd voor sublimatie van de ijskristallen. Volgens de CrossRoads2-partners maakt deze methode het vriesdroogproces dertig tot veertig keer sneller. Afzonderlijke modulaire ruimtes maken het mogelijk om tegelijk ‘medicijn a’ in te vriezen en ‘medicijn b’ te drogen én in te spelen op het aanbod van medicijnen. Nu worden medicijnen veelal in massaproductie gevriesdroogd, in grote rekken, terwijl dat in het geval van exclusieve medicijnen met een beperkte oplage de bewaringskost alleen maar de hoogte injaagt.

Grote interesse

Met hun innovatieve vriesdroogmethode spelen de CrossRoads2-partners in op specifieke noden van de farmaceutische industrie. Logisch dus dat de interesse uit die hoek groot is. Tot en met eind 2018 zullen RheaVita en Chematronics samen een prototype ontwerpen, aanvankelijk slechts op maat van één medicijnflesje, waarmee ze zullen aankloppen bij de onderzoeksafdelingen van geïnteresseerde bedrijven. Zo willen ze de methode geleidelijk aan rijp maken voor de markt.

Meer info: www.rheavita.nl en www.chematronics.nl

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Noord-Brabant
Projectpartners
RheaVita B.V.

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?