Naar overzicht
Afbeelding
Team

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Dat thee een positieve invloed heeft op onze gezondheid, is geen nieuws. Maar naast het drogen en drinken van de theeblaadjes, kunnen we ook bevorderlijke inhoudsstoffen winnen uit de plantjes en deze gebruiken voor onder meer voedingssupplementen. In een haalbaarheidsstudie, gesteund door CrossRoads2, gaat Special Plant Zundert op zoek naar de theeplant met de beste genetische eigenschappen.

Zuid-Azië was lange tijd de bakermat van de Camellia Sinensis, beter bekend als de theeplant, maar sinds kort kunnen de plantjes ook in Europa geteeld worden. Special Plant Zundert vond een wintervaste soort die hier goed gedijt. Het Nederlandse plantenbedrijf wil naast een theelabel ook inhoudsstoffen winnen uit de plant, die als natuurlijke ingrediënten toegevoegd kunnen worden in voedings-, cosmetica- en andere farmaceutische producten.

Economisch rendabel

Anthocyaan is maar één van de gezondheidsbevorderlijke inhoudsstoffen die terug te vinden zijn in de theeplant. Deze stof zou een positieve invloed hebben op hart, bloedvaten en spijsvertering. In de theeplanten die Special Plant ontwikkeld heeft, zit echter een te laag percentage anthocyanen om de winning ervan economisch rendabel te maken. Daarom schakelt Special Plant de hulp in van het Vlaamse Denis-Plants om te onderzoeken of er ingegrepen kan worden in de genetica van de plant om meer inhoudsstoffen te kunnen winnen uit één exemplaar.

Eerste fases positief

In een eerste fase werd een literatuurstudie uitgevoerd en werden verschillende soorten Camellia Sinensis opgekweekt in de laboratoria van Denis-Plants. Hieruit bleek dat een aantal soorten goed ontwikkelden en dus geschikt waren om verder op te nemen in het proces. Denis-Plants vermeerdert momenteel de geselecteerde plantjes. Als ook die stap succesvol is, kunnen de plantjes beworteld worden en verder groeien in het omvangrijke serrecomplex van Denis-Plants, waar in elke afdeling het klimaat aangepast wordt aan het specifieke plantentype.

Special Plant verwacht binnen enkele maanden te kunnen vaststellen of de plantensoorten ook effectief een hoger percentage inhoudsstoffen bevatten en of ze grootschalig geproduceerd kunnen worden in het Europese klimaat.

 

Meer info: www.specialplantzundert.nl en www.denis-plants.com 

Subsidiebedrag € 10.000
Provincies
Noord-Brabant
Projectpartners
Special Plant Zundert BV

Geïnteresseerd
in de resultaten
van CrossRoads2?